- Home
- Life-Inedit
- ARAD, (01.12.2011, 19:58)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Funeriu, în rolul elevulului la prezentarea unui program-pilot în şcoli
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a jucat rolul de elev, joi, la un liceu din Arad, în timp ce profesorul său a fost primarul oraşului, Gheorghe Falcă, acesta făcând o demonstraţie cu tablete PC folosite drept cataloage electronice, în cadrul unui program-pilot.
Urmărește
428 afișări
Daniel Funeriu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Ministrul Daniel Funeriu a fost invitat să participe, la Liceul "Aurel Vlaicu" din Arad, la prezentarea unui sistem informatic de management al performanţelor şcolare, în cadrul căruia sunt folosite sute de tablete PC distribuite dascălilor.
Pentru a face o demonstraţie privind funcţionarea sistemului, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedinte al PDL Arad, şi-a asumat rolul de profesor, în timp ce ministrul Funeriu a fost elev, alături de inspectorul şcolar general din Arad, alţi inspectori şcolari, dar şi de câţiva parlamentari PDL care au dorit să participe la prezentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Falcă a făcut prezenţa, strigând prima dată numele inspectorului şcolar general, Mirela Aldescu, apoi ale altor "elevi". Primarul a constatat că în sală "este un elev în plus", referindu-se la ministrul Funeriu, pe care l-a trecut în catalogul electronic, adică tableta PC.
"Profesorul" Falcă a invitat-o "la răspuns" pe Mirela Aldescu, iar aceasta a făcut o prezentare a sistemului, primind la final nota zece.
Aldescu a spus că acest sistem "a pus bazele unei discipline mai accentuate" în şcolile din Arad care fac parte deja din program. Ea a precizat că s-a redus considerabil absenteismul şcolar, elevii fiind conştienţi că sunt monitorizaţi şi că părinţii pot avea acces la informaţiile şcolare prin reţeaua internet, pe baza unei parole.
Falcă a precizat că programul este funcţional deja în cinci şcoli şi că până la finele anului de studiu toate unităţile de învăţământ din oraş vor avea tablete PC şi vor înregistra situaţiile şcolare în reţeaua informatică.
Primarul i-a propus ministrului să implementeze sistemul la nivel naţional, programul de la Arad fiind unul pilot, finanţat local, în baza deciziei autorităţilor locale şi şcolare.
"Până la vară vom avea o situaţie a performanţelor pe toate şcolile din Arad", a spus Falcă, adăugând că a prezentat programul şi unui secretar de stat pe educaţie din Ungaria, care s-ar fi arătat interesat.
Ministrul Daniel Funeriu a declarat la final că la Arad "s-a făcut un lucru excepţional" şi a spus că primăriile din ţară au libertatea să aplice un astfel de program în şcoli "cu fonduri locale".
"La nivelul ministerului există o platformă informatică unde şcolile din România raportează diferite elemente, să avem o fotografie a sistemului. Această platformă poate fi completată cu informaţii din diferite surse. Şcolile sunt în administrarea autorităţilor publice locale, nu ministerul decide o investiţie într-o şcoală", i-a răspuns ministrul lui Gheorghe Falcă.
Funeriu a spus că astfel de sisteme aplicate în şcoli trebuie să îndeplinească un set minimal de cerinţe tehnice pentru a se putea interconecta la baza de date gestionată la nivel naţional. El a adăugat că autorităţile locale trebuie să aibă în vedere protecţia datelor pentru că "operarea implică vulnerabilitatea ca datele să fie accesate şi de cine nu trebuie".
"Am asistat la o prezentare a sistemelor informatice de monitorizare a absenţelor, a vieţii şcolare a municipiului Arad, sisteme în care Primăria a investit şi a decis să le pună în practică. Aceste sisteme sunt în perfectă coerenţă cu politicile ministerului. Programul a avut deja efect în sensul scăderii semnificative a absenţelor, iar absenţele sunt prima uşă deschisă spre eşecul şcolar", a declarat Funeriu.
Programul "Sistem de management şi analiză a performanţelor şcolare" costă municipalitatea arădeană 190.000 de euro, în cadrul acestuia fiind achiziţionate 900 de tablete PC care sunt distribuite profesorilor.
Potrivit Primăriei Arad, fiecare clasă de elevi va avea o tabletă, iar profesorul care va intra la oră o va avea la el, pentru a introduce date privind performanţele şcolare, toate urmând să ajungă într-un sistem informatic securizat.
Tabletele PC sunt folosite ca şi cataloage electronice, în ele fiind înregistrate notele copiilor, absenţele şi alte situaţii şcolare. Dispozitivele nu pot fi duse acasă de către dascăli, ele fiind disponibile în permanenţă la şcoală, ca şi cataloagele.
Autorităţile locale spun că sistemul are ca scop îmbunătăţirea procesului de învăţământ în şcolile şi liceele arădene. Prin crearea unei baze de date eletronice în care vor fi cuprinşi toţi elevii şi profesorii, acest sistem va permite o evaluare continuă a nivelului de pregătire, a calităţii predării şi a performanţelor fiecărei şcoli pe parcursul întregului an şcolar.
Sistemul va funcţiona într-o reţea informatică metropolitană "cu înalt nivel de securizare, care asigură protecţia datelor şi informaţiilor cu caracter personal", iar dascălii, Inspectoratul Şcolar şi Primăria vor avea acces la date şi rapoarte pe niveluri diferenţiate. Părinţii vor putea, de asemenea, să se informeze despre activitatea zilnică a unui elev prin reţeaua internet, pe baza unui cod individual de acces.
Proiectul a fost conceput în cadrul Primăriei Arad, pe baza consultărilor cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe