Misiune aniversară 50 de ani de la Apollo 11: O capsulă Soyuz s-a conectat cu succes la ISS | VIDEO

O capsulă Soyuz care a avut la bord trei astronauţi s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), sâmbătă seară, această lansare având şi rolul de a marca 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, respectiv misiunea Apollo 11, potrivit Associated Press.

Urmărește
683 afișări
Imaginea articolului Misiune aniversară 50 de ani de la Apollo 11: O capsulă Soyuz s-a conectat cu succes la ISS | VIDEO

Misiune aniversară 50 de ani de la Apollo 11: O capsulă Soyuz s-a conectat cu succes la ISS | VIDEO

În cadrul misiunii Soyuz MS-13, astronauţii american Andrew Morgan, rus Aleksander Skvortsov şi italian Luca Parmitano au ajuns pe ISS, cu ajutorul unei capsule lansate sâmbătă, la ora 16.28 GMT, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Capsula s-a conectat la ISS sâmbătă, la ora 22.48 GMT.

Andrew Morgan (NASA) este la prima misiune în spaţiu, Parmitano (Agenţia Spaţială Europeană, ESA), la a doua, iar Aleksander Skvortsov (Roscosmos), la a treia. Ei s-au alăturat pe ISS echipajului format din rusul Aleksei Ovchinin şi americanii Nick Hague şi Christina Koch, aflaţi în spaţiu din luna martie.

Lansarea de sâmbătă a marcat şi 50 de ani de la istorica misiune Apollo 11. Astronautul american Neil Armstrong devenea, pe 20 iulie 1969, primul om care a păşit pe Lună, la patru zile de la lansarea misiunii Apollo 11. A rostit apoi ceea ce va deveni una dintre cele mai celebre fraze din istorie: "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire". Edwin (Buzz) Aldrin a devenit, după câteva minute, cel de-al doilea om care a păşit pe Lună.

Până în zilele noastre, pe Lună au fost doar 12 astronauţi, cel mai recent în anul 1972.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Taguri:
iss,
lansare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici