Misterul "Bibliei Diavolului": Desenul din paginile unui manuscris medieval "blestemat" despre care se spune că ar fi fost realizat de Lucifer însuşi - FOTO, VIDEO

Codex Gigas este cel mai mare manuscris medieval din lume, cu o grosime de 22 de centimetri şi o lungime de 92 de centimetri şi ar fi fost nevoie de 160 de piei de animale pentru a fi realizat.

Urmărește
19579 afișări
Imaginea articolului Misterul "Bibliei Diavolului": Desenul din paginile unui manuscris medieval "blestemat" despre care se spune că ar fi fost realizat de Lucifer însuşi - FOTO, VIDEO

Misterul "Bibliei Diavolului" (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Potrivit dailymail.co.uk, nu doar mărimea volumului este de interes pentru istorici, ci şi conţinutul său. Una dintre paginile de interior conţine o imagine color a diavolului, lucru care i-a făcut pe mulţi să spună că filele sunt blestemate.

Manuscrisul Codex Gigas este păstrat în prezent în arhivele Bibliotecii Naţionale a Suediei, în Stockholm, şi este cunoscut ca "Biblia Diavolului".

Cartea cântăreşte 74 de kilograme, fiind nevoie de doi oameni pentru a ridica volumul legat în piele, cu pagini din piele de viţel, iar modul în care a fost creat este necunoscut.

Potrivit legendei din jurul său, în Evul Mediu, un călugăr a fost condamnat la a fi zidit de viu, pentru că şi-ar fi încălcat jurămintele monastice. Pentru a scăpa de această pedeapsă, călugărul ar fi promis că va scrie, într-o singură seară, o carte care va conţine toată cunoaşterea umană. Pe măsură ce miezul nopţii se apropia, călugărul a fost cuprins de disperare şi a apelat la Lucifer pentru ajutor, acceptând un pact prin care îşi oferea sufletul în schimbul terminării la timp a cărţii. Lucifer a fost de acord şi a semnat lucrarea, incluzând în paginile cărţii un autoportret. Imaginea colorată îl prezintă pe diavol pe fundalul unui peisaj pustiu, încadrat de două turnuri.

Potrivit unui material realizat de National Geographic în urmă cu mai mulţi ani, o analiză grafologică realizată de Michael Gullick de la Biblioteca Naţională a Suediei a arătat că întregul manuscris este opera unei singure persoane.

Pe lângă scrisul de mână, o semnătură din text - "Hermanus inclusus" - vine să susţină ideea că, foarte probabil, Codex Gigas este opera unui singur autor. Cerneala utilizată este făcută din cuiburi de insecte strivite, iar Gullick a declarat că este foarte puţin probabil ca un scrib să fi utilizat mai multe feluri de cerneală.

Pe de altă parte,  încercările de recreare a caligrafiei Bibliei Diavolului sugerează că ar fi nevoie de cinci ani de scris non-stop pentru a obţine un volum de dimensiunea manuscrisului medieval, potrivit unui articol publicat în The-Line-Up.com.

Codex Gigas conţine cinci texte lungi, pe lângă Biblia completă. Manuscrisul începe cu Vechiul Testament şi continuă cu două lucrări ale lui Flavius Josephus, care a trăit în secolul I după Christos.

Manuscrisul se continuă cu Noul Testament, iar ultimul dintre textele foarte lungi incluse este "Cronica Boemiei", scrisă de Cosmas din Praga.

Unii cercetători consideră că legenda călugărului pedepsit provine dintr-o neînţelegere a semnăturii incluse în tomul masiv, "Hermanus inclusus".

Cuvântul latin "inclusus" a fost înţeles ca semnificând o pedeapsă terifiantă, dar înţelesul real al termenului este mai apropiat de termenul "pustnic" sau "sihastru", ceea ce înseamnă că semnătura ar putea aparţine unui călugăr solitar care a ales să se retragă din lume şi să-şi dedice viaţa scrierii volumul Codex Gigas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici