- Home
- Life-Inedit
- (27.04.2023, 12:45)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul celor mai strălucitoare şi mai puternice obiecte din Univers. Astronomii au descoperit modul în care acestea se aprind
- Astronomii au descoperit că quasarii, cele mai strălucitoare şi mai puternice obiecte din Univers, se aprind atunci când galaxiile se ciocnesc.
- Aceste obiecte cereşti au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu 60 de ani.
- Aceste obiecte cereşti pot fi de un trilion de ori mai strălucitoare decât Soarele, potrivit Nasa.
Urmărește
509 afișări
Sursa foto: Twitter
Deşi au fost descoperiţi pentru prima dată în urmă cu 60 de ani, quasarii au rămas un mister, deoarece nu era clar cum putea fi generată o activitate atât de puternică.
Cercetările publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society sugerează că este rezultatul fuziunii galaxiilor.
Oamenii de ştiinţă conduşi de Universităţile din Sheffield şi Hertfordshire au analizat datele obţinute de la Telescopul Isaac Newton din La Palma.
Ei au descoperit ceea ce descriu ca fiind "prezenţa unor structuri distorsionate" în galaxiile care conţin quasari, potrivit Independent.
Profesorul Clive Tadhunter, de la Departamentul de Fizică şi Astronomie al Universităţii Sheffield, a declarat: „Quasarii sunt unul dintre cele mai extreme fenomene din Univers, iar ceea ce vedem este probabil să reprezinte viitorul galaxiei noastre Calea Lactee atunci când se va ciocni cu galaxia Andromeda, peste aproximativ cinci miliarde de ani”.
„Este incitant să observăm aceste evenimente şi să înţelegem în sfârşit de ce se produc, dar, din fericire, Pământul nu va fi nici pe departe în apropierea unuia dintre aceste episoade apocaliptice pentru o perioadă destul de lungă de timp”.
În centrul majorităţii galaxiilor se crede că se află găuri negre supermasive, cu mase de milioane de ori mai mari decât masa Soarelui.
Aceste galaxii conţin, de asemenea, cantităţi substanţiale de gaz care se află în afara razei de acţiune a găurilor negre.
Atunci când galaxiile se ciocnesc, gazele sunt împinse spre gaura neagră, unde sunt consumate, eliberând "cantităţi extraordinare de energie sub formă de radiaţie, ceea ce duce la strălucirea caracteristică a quasarilor".
Oamenii de ştiinţă au comparat observaţiile a 48 de quasari şi a galaxiilor-gazdă ale acestora cu imaginile a peste 100 de galaxii care nu sunt quasari.
Echipa a ajuns la concluzia că galaxiile care găzduiesc quasari au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare de a interacţiona sau de a intra în coliziune cu alte galaxii.
Dr. Jonny Pierce, cercetător postdoctoral la Universitatea din Hertfordshire, a declarat: „Este un domeniu despre care oamenii de ştiinţă din întreaga lume sunt dornici să afle mai multe - una dintre principalele motivaţii ştiinţifice ale telescopului spaţial James Webb al Nasa a fost aceea de a studia cele mai timpurii galaxii din Univers, iar Webb este capabil să detecteze lumina chiar şi de la cei mai îndepărtaţi quasari, emisă acum aproape 13 miliarde de ani. Quasarii joacă un rol cheie în înţelegerea noastră a istoriei Universului şi, posibil, şi a viitorului Căii Lactee”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36