Misterul unei posibile crime a vikingilor, elucidat după 100 de ani

Testele efectuate asupra oaselor a două femei vikinge, găsite îngropate într-o ambarcaţiune, au clarificat suspiciunile conform cărora una din ele ar fi fost o fecioară sacrificată pentru a o însoţi pe regina ei în viaţa de apoi.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Misterul unei posibile crime a vikingilor, elucidat după 100 de ani

Misterul unei posibile crime a vikingilor, elucidat după 100 de ani (Imagine: www.triera.net)

Rămăşiţele indică faptul că o ruptură de claviculă a femeii tinere se vindecase de mai multe săptămâni la momentul morţii şi nu a fost parte dintr-un ritual de execuţie.

Ambarcaţiunea, de 22 de metri lungime, a fost descoperită în 1904 în Oseberg şi, până de curând, experţii au crezut că cele două femei au fost îngropate împreună în urma unui ritual viking.

"Nu avem motive să credem că vreo violenţă a fost cauza morţii. Fractura ar fi putut fi cauzată de o căzătură sau ceva de genul. S-ar fi putut lovi grav, ar fi putut avea traumatism cranian. Dar numai fractura nu este un semn că ar fi fost ucisă", a spus Per Holck, profesor de anatomie la Universitatea din Oslo, despre moartea celor două femei, estimată la anul 834 d. Hr.

Ambarcaţiunea din Oseberg, sudul Norvegiei, a reprezentat una dintre senzaţiile arheologice ale începutului de secol XX.

Istoricii sunt de părere că vikingii practicau, uneori, ritualuri de sacrificiu.

Călătorul arab din secolul X Ahmad Ibn Fadlan a consemnat o descriere detaliată a unui ritual viking în care o tânără servitoare a fost înjunghiată în repetate rânduri şi, apoi, îngropată. În urma examinărilor amănunţite experţii au stabilit că femeia în vârstă avea cancer în stadiu terminal şi că, aproape sigur, acesta i-a provocat moartea. Ea ar fi avut în jur de 80 de ani. Este primul caz de cancer
atestat în Norvegia.

În cazul celor două femei găsite într-o ambarcaţiune, studiile au arătat, de asemenea, că acestea erau de rang înalt, deoarece dietele lor erau compuse din carne, pe când majoritatea vikingilor consumau peşte. Dinţii tinerei i-au convins pe experţi că folosea o scobitoare metalică, un adevărat lux în secolul al IX-lea.

Arheologii suspectează de ceva vreme că una din cele două era regina Aasa, mama lui Halfdan cel Negru, tatăl primului rege al întregii Norvegii, Harald Fairhair.

Femeia în vârstă suferea şi de sindromul Morgagni, un dezechilibru hormonal care îi dădea o înfăţişare bărbătească, având barbă şi un corp solid.

Testele ADN nu au stabilit dacă cele două sunt rude, pentru că mostrele luate de experţi nu au fost suficiente, dar cercetările continuă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici