- Home
- Life-Inedit
- MOSCOVA, (28.03.2008, 16:48)
Moartea lui Gagarin, învăluită încă în mister, la 40 de ani de la producerea ei
Circumstanţele morţii primului om care a ajuns în spaţiu, Iuri Gagarin, pe 27 martie 1968, într-un accident de avion, sunt încă învăluite în mister, rezultatele anchetei efectuate de autorităţi fiind clasate drept secrete, la 40 de ani de la această dramă.
Urmărește
137 afișări
Moartea lui Gagarin, învăluită încă în mister, la 40 de ani de la producerea ei
Iuri Gagarin, care a efectuat zborul său istoric în spaţiu pe 12 aprilie 1961, a murit şapte ani mai târziu, în timp ce pilota un avion de antrenament MiG-15, care s-a prăbuşit în regiunea Vladimir (190 km la est de Moscova).
Anunţul morţii sale a bulversat populaţia din URSS. Conducerea Partidului Comunist a decis atunci să nu publice rezultatele anchetei pentru a evita punerea în discuţie a calităţilor profesionale ale celui devenit erou naţional.
Accidentul avionului pilotat de Iuri Gagarin, alături de copilotul Vladimir Sereghin, a alimentat mulţi ani speculaţiile cele mai bizare, de la asasinarea comandată de Leonid Brejnev, care ar fi fost invidios pe popularitatea primului om în spaţiu, la o răzbunare extraterestră.
"Toate documentele (legate de acest accident, n.r.) au fost clasate drept secrete, iar raportul anchetei este depus la arhivă cu menţiunea «top secret»", scrie cotidianul popular Komsomolskaïa Pravda.
Bucăţile de avion, sigilate în containere, au fost depozitate la Institutul de cercetări nr. 13 al Ministerului Apărării şi "aşteaptă" o nouă anchetă, adaugă cotidianul.
"Nu este necesar să se facă o anchetă suplimentară. Nu se pune în discuţie deschiderea containerelor", a spus un oficial al acestui institut, colonelul Alexander Kuruskin, citat de agenţia Interfax, lăsând să se înţeleagă că acest caz a fost clasat.
Mai mulţi ingineri şi jurnalişti i-au cerut, în 2005, preşedintelui Vladimir Putin să comande o nouă anchetă, însă administraţia de la Kremlin a răspuns că "nu există motive pentru ca rezultatele comisiei de anchetă guvernamentale să fie puse sub semnul întrebării", potrivit Komsomolskaïa Pravda.
Cotidianul subliniază că, până în prezent, nu a fost publicată nicio concluzie oficială.
Mai mulţi membri ai comisiei de anchetă au rupt tăcerea în 1989, la puţin timp după căderea URSS, susţinând că avionul a intrat în vrie, însă n-au reuşit să se pună de acord asupra cauzelor acestei drame.
Ipoteza cea mai plauzibilă, spun anchetatorii, este că avionul s-a lovit de un balon meteorologic, însă nu s-a putut trage o concluzie definitivă.
Potrivit colonelului Igor Kuzneţov, fost inginer de aviaţie care a participat la anchetă, citat de Komsomolskaïa Pravda, "avionul a decolat, deşi cabina nu era ermetic închisă" şi, în timpul unei manevre, piloţii au leşinat.
Alt expert militar, Iuri Kulikov, este de părere că accidentul s-a produs din cauza "unei erori făcute de echipaj, care nu a reuşit să stăpânească avionul în condiţii meteorologice dificile".
Văduva lui Gagarin, Valentina Gagarina, şi coechipierii săi, foştii cosmonauţi Valentina Tereşkova, Valeri Bykovski şi Alexeï Léonov, au mers, joi, la locul dramei, unde a fost ridicat un monument (o copie a unui MiG-15), în onoarea lui Iuri Gagarin. Un serviciu religios a fost oficiat în onoarea cosmonautului.
"Mi-am terminat misiunea. Revin (la sol, n.r.)", au fost ultimele cuvinte ale lui Iuri Gagarin, auzite de centrul de comandă. A murit la vârsta de 34 de ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert