Moartea lui Jim Morrison rămâne şi după 40 de ani învăluită în mister

Stop cardiac, supradoză de droguri, complot CIA sau înscenare - la 40 de ani de la moartea lui Jim Morrison, descoperit fără viaţă pe 3 iulie 1971, în cadă, în apartamentul lui din Paris, circumstanţele decesului solistului trupei The Doors rămân învăluite în mister.

Urmărește
3071 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Jim Morrison rămâne şi după 40 de ani învăluită în mister

Moartea lui Jim Morrison rămâne şi după 40 de ani învăluită în mister (Imagine: www.wikipedia.org)

Condamnat în Statele Unite ale Americii pentru exhibiţionism, Jim Morrison s-a "autoexilat" la Paris, în primăvara anului 1971. După ce s-a certat cu colegii săi din trupă, Morrison a venit la Paris pentru a trăi alături de iubita sa, Pamela Courson, dorind să se consacre poeziei.

Însă starea de sănătate a solistului american, un veritabil sex simbol cu câţiva ani înainte, devenit între timp alcoolic şi obez, se deteriora cu mare rapiditate. În dimineaţa de 3 iulie, Morrison a fost descoperit mort în cadă, în apartamentul său parizian. Potrivit constatărilor poliţiei, muzicianul american a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 27 de ani.

În ciuda antecedentelor lui Morrison, poliţia nu a ordonat efectuarea unei autopsii. Bill Siddons, managerul trupei The Doors, a luat primul avion spre Paris, însă sicriul era deja sigilat atunci când el a ajuns.

Teza oficială acceptată a fost aceea lansată de Pamela Courson, potrivit căreia Jim Morrison a murit în acea noapte în reşedinţa cuplului. Însă tânăra franţuzoaică a oferit în anii următori versiuni diferite şi uneori incoerente, până la moartea ei, cauzată de o supradoză de substanţe interzise, la patru ani după decesul iubitului ei celebru.

Cântăreţul a fost înmormântat pe 7 iulie, în cimitirul Père-Lachaise, în prezenţa a doar cinci persoane, devenind subiectul unui cult intens, iar mormântul lui este unul dintre cele mai vizitate din celebrul cimitir parizian, unde sunt îngropate multe celebrităţi, precum Frédéric Chopin, Marcel Proust şi Oscar Wilde.

Ştirea despre moartea sa, care se răspândise deja peste tot în lume, a fost confirmată oficial abia după două zile.

În cartea "Les Doors, la vraie histoire" a jurnalistului Jean-Noël Ogouz, Bill Siddons afirmă că anturajul lui Morrison, acţionând astfel, a vrut să "evite circul care încojurase decesele lui Jimi Hendrix şi Janis Joplin".

Însă toate ingredientele erau deja reunite pentru ca speculaţiile şi teoriile despre cauzele reale ale morţii lui Morrison să apară în număr foarte mare.

În 1983, un jurnalist britanic a spus că a fost vorba de un complot CIA, în cadrul unui vast plan ce viza eliminarea personalităţilor reprezentante ale contra-culturii.

Alte teorii evocă serviciile secrete franceze sau un complot sionist. Toate aceste teze sunt dezbătute în continuare cu ardoare pe internet, la 40 de ani de la deces.

La rândul lui, jurnalistul şi scriitorul Sam Bernett a contestat teza crizei cardiace, lăsând să se înţeleagă că legendarul muzician american ar fi murit din cauza unei supradoze de droguri.

Într-o carte publicată în 2007, Sam Bernett afirmă că Morrison nu a murit în sala de baie din apartamentul său, ci în toaleta unui club de noapte parizian, al cărui administrator era, numit "Rock'n'Roll Circus".

"Jim Morrison era acolo, cu capul între genunchi, cu braţele atârnând. (...) Faţa lui era gri, avea ochii închişi şi sânge sub nas, o spumă albă în jurul gurii, uşor deschisă, dar şi pe barbă", spune Bernett în "Jim Morrison, la verité", o nouă carte pe care a publicat-o.

În opinia acestui scriitor, un medic a constatat moartea cântăreţului şi doi bărbaţi de la care Morrison cumpărase droguri cu câteva clipe înainte ar fi cărat trupul artistului până la un taxi, care l-a transportat la domiciliul său. Temându-se de un scandal public, proprietarul clubului ar fi preferat să nu anunţe poliţia.

Şi dacă, la fel cum se speculează despre Elvis Presley, Jim Morrison ar fi încă în viaţă? Ray Manzarek, clăparul trupei The Doors, a alimentat această teorie.

Citând o conversaţie pe care a avut-o cu cântăreţul cu un an înainte de moartea acestuia, Manzarek a declarat pentru un tabloid britanic că s-a întrebat de multe ori dacă nu cumva Morrison şi-a înscenat pur şi simplu moartea, pentru a trăi incognito în altă parte.

Ray Manzarek a participat la Paris la un concert organizat în memoria lui Jim Morrison, pe 3 iulie, care coincide cu lansarea mai multor cărţi consacrate acestei legende din muzica rock, cu ocazia celei de-a 40-a comemorări a morţii sale.

Trupa The Doors, fondată în 1967, la Los Angeles, este celebră pentru o serie de hituri precum "Light My Fire", "The End", "L.A. Woman", "Break on Through (to the Other Side)" şi "Riders on the Storm". Grupul nu a supravieţuit mult timp după moartea solistului Jim Morrison, în 1973. Formula originală a trupei The Doors era completată de toboşarul John Densmore, clăparul Ray Manzarek şi chitaristul Robbie Krieger.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici