- Home
- Life-Inedit
- PETROŞANI, (15.12.2007, 15:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mocăniţa a circulat din nou pentru locuitorii din Ţara Moţilor
Mocăniţa, trenuleţul cu patru vagoane care rulează cu maximum 30 de kilometri pe oră, a circulat, sâmbătă, pe un traseu de 7 kilometri, între Brad şi Criscior, marcând astfel un secol de la înfiinţarea liniei înguste între cele două localităţi hunedorene.
Urmărește
11 afișări
Mocăniţa a circulat din nou pentru locuitorii din Ţara Moţilor
Şuieratul micuţei locomotive s-a auzit din nou în Ţara Moţilor. La împlinirea unui secol de la înfiinţarea liniei înguste Brad-Criscior, mocăniţa a fost din nou pusă în funcţiune. Trenuleţul frumos împodobit i-a aşteptat, sâmbătă, pe hunedoreni în gara din Brad pentru o plimbare inedită, de şapte kilometri.
Mecanicul locomotivei, Cornel Corinda, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că trenuleţul moţilor a trecut şi dincolo de graniţele ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Am fost cu mocăniţa şi în ţară şi peste hotare, acolo unde există linie îngustă. În Cehia de exemplu, locomotiva a funcţionat numai pe bază de cărbuni din Polonia", a explicat mecanicul mocăniţei, care spune că meseria sa presupune foarte multă atenţie şi responsabilitate.
Potrivit acestuia, locomotiva funcţionează cu un amestec de cărbuni şi lemne, pentru a asigura o temperatura care să nu afecteze instalaţia.
Cei mai mulţi dintre hunedorenii care au călătorit, sâmbătă, cu mocăniţa s-au aflat pentru prima dată în acest trenuleţ. Dimensiunea redusă a trenuleţului şi mobilierul proporţional cu mărimea trenului i-au fascinat pe copii, care reprezintă publicul ţintă al acestui tip de divertisment.
Călătoria de sâmbătă a fost posibilă graţie unui cetăţean austriac, care a reabilitat mocăniţa şi care intenţionează să o transforme într-un simbol al moţilor.
Austriacul Georg Hocevar a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că intenţionează să introducă mocăniţa într-un circuit turistic emblematic pentru Ţara Moţilor.
Reprezentanţii autorităţilor judeţene recunosc că sufletul acestei acţiuni este cetăţeanul austriac.
"A fost nevoie ca un austriac să pună în valoare frumuseţile şi istoria locală. Deşi pare greu de crezut, nu a fost vorba de o problema financiară, ci strict de una legată de o sclipire. El a gândit mai mult ca noi, românii", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, care s-a aflat la cea de-a doua plimbare cu mocăniţa, prima având loc în urmă cu 40 de ani.
În trecut, mocăniţa era folosită pentru transportul cărbunelui în această zonă a ţării, iar pentru o perioadă a reprezentat mijlocul principal de transport pentru mineri către unitatea minieră de la Gura Barza.
În perioada sărbătorilor de iarnă, grupurile organizate pot face călătorii cu mocăniţa din Ţara Moţilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe