- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTII, (13.05.2012, 15:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moment coregrafic surpriză, marca Gigi Căciuleanu, în Centrul Vechi - FOTO
Un moment coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu a fost alegerea din acest an a Asociaţiei "Friends of the Opera", pentru a-i surprinde pe bucureşteni şi a-i invita la spectacolele de operă şi dans.
Urmărește
364 afișări
Moment coregrafic surpriză, marca Gigi Căciuleanu, în Centrul Vechi
Dacă anul trecut, cu ocazia Zilelor Operei, cei care luau masa la Carul cu Bere au fost surprinşi de cântăreţi de operă, care au interpretat arii celebre, sâmbătă seară, bucureştenii aflaţi pe terasa cafenelei Van Gogh au fost transformaţi, pe neaşteptate, în spectatorii unui moment coregrafic. A început brusc, în acorduri de operă, când celebra arie "Brindisi" a răsunat pe Strada Smârdan. Până ca persoanele aflate pe terasă să îşi dea seama ce se întâmplă, de la mese s-au ridicat mai mulţi tineri, cu bastoane şi pălării negre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Scena lor a fost chiar strada, unde s-au aşezat în cerc, şi-au lăsat jos bastoanele şi pălăriile, tocmai când acordurile de operă s-au preschimbat în ritmuri ţigăneşti. Spectacolul a îmbinat un dans modern - în mod voit nu foarte sincronizat, cu ruperi de ritm -, cu elemente de teatru gestual. Dansatorii păreau că se joacă unii cu alţii, dar şi cu spectatorii, care nu îşi puteau dezlipi privirile de la reprezentaţia neaşteptată. Luaţi prin surprindere, şi trecătorii s-au adunat în jurul scenei improvizate. Spectacolul a fost împărţit în mai multe secvenţe, marcate prin reluarea acordurilor de operă, când dansatorii se opreau, îşi luau de pe jos bastoanele şi pălăriile, agitându-le în aer, pentru ca revenirea muzicii ţigăneşti să-i facă să treacă la o nouă coregrafie. Cu toate acestea, spectacolul nu şi-a pierdut din coerenţă şi nici din farmec, la care au contribuit în mare măsură aceste elemente surprinzătoare, dar şi apropierea dintre artişti şi public.
Interpreţii au primit aplauze entuziaste pe toată durata spectacolului şi, chiar după ce şi-au amintit de băuturile de pe masă, cei prezenţi au continuat să vorbească despre evenimentul de care s-au putut bucura întâmplător, la o ieşire la terasă.
Alături de iniţiatorii acestui demers, de a aduce opera şi dansul în atenţia publicului, membrii Asociaţiei "Friends of the Opera", s-a aflat şi autorul spectacolului - coregraful Gigi Căciuleanu. Acesta le-a explicat jurnaliştilor prezenţi la eveniment că momentul coregrafic vizionat face parte dintr-un spectacol, pe care îl pregăteşte şi care va avea premiera pe 15 iunie, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB). Intitulat "D'ale noastre", spectacolul este "o călătorie" prin opera lui Caragiale, pusă în scenă de data aceasta prin ceea ce Căciuleanu numeşte "teatru coregrafic". Astfel, momentul prezentat sâmbătă în Centrul Vechi a fost "bătaie electorală" din piesa "O scrisoare pierdută".
Incursiunea prin opera lui Caragiale este susţinută tocmai de ideea coregrafului de a "universaliza comportamentul uman". Aceeaşi idee transpare şi din felul în care Căciuleanu vorbeşte despre personajele sale, pe care nu le vrea captive într-o piesă, ci umane prin definiţie. Muzica din spectacol vine să întărească aceeaşi idee. Este vorba despre muzică de inspiraţie ţigănească, compusă de DJ Vasile, întreruptă de inserturi din "hit-uri internaţionale", ca aria "Brindisi" din "Traviata", "Mica Serenadă" a lui Mozart şi începutul "Simfoniei a V-a" de Ludwig van Beethoven. "M-a interesat această delocalizare, ieşitul din geografic, temporal. Cred că asta a vrut şi Caragiale", a spus Căciuleanu.
El a mai explicat că numeşte ceea ce face "teatru coregrafic", pornind de la ideea de dans-teatru, introdusă de faimoasa coregrafă germană Pina Bausch, care a transformat dansatorii în actori. "Pe mine mă interesează să merg mai departe, într-o spirală, şi să-i transform din nou în actori", a spus Căciuleanu, adăugând că-şi numeşte interpreţii "dansatori". De altfel, protagoniştii acestui spectacol au fost selectaţi şi din rândul actorilor de teatru. Căciuleanu a început în urmă cu doar o săptămână repetiţiile pentru acest spectacol, care va avea premiera pe 15 iunie la TNB, făcând parte din seria de manifestări dedicate Anului Caragiale.
(Material realizat de Mădălina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro).
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe