Mona Lisa prinde viaţă într-o expoziţie high-tech la Beijing
În cadrul expoziţiei "World Classic Interactive Arts Exhibition", care va fi deschisă la Beijing săptămâna viitoare, vor fi prezentate 61 de replici în variantă high-tech ale unor cunoscute opere de artă.
Lucrările interactive au fost realizate de o galerie din Coreea de Sud, timp de doi ani.
"Ceea ce este cu adevărat special la această expoziţie este că sunt folosite în premieră o sumă de tehnologii – de la 3D la tehnici de recunoaştere a vocii, holograme", a declarat pentru Reuters organizatorul expoziţiei.
Ca şi în cazul picturii originale din muzeul Luvru din Paris, varianta digitală a lucrării "Mona Lisa" este atracţia expoziţiei. Putătoarea zâmbetului enigmatic poate, însă, în prezent să facă cu mâna celor care o privesc şi să răspundă chiar câtorva întrebări în dialectul mandarin.
O altă pictură celebră a lui Leonardo da Vinci "animată" în 3D este "Cina cea de taină", în versiunea high-tech a tabloului Iisus vorbind cu apostolii şi mişcându-se prin încăpere.
Expoziţia include şi o versiune multimedia cu replici în mărime naturală ale statuilor zeităţilor romane şi greceşti, care vorbesc despre virtuţile şi calităţile lor, în timp ce pozează publicului.
Scopul acestui demers a fost de a scoate arta din tiparele clasice, dar şi de a răspunde întrebărilor legate de ce poate ascunde zâmbetul Mona Lisei.
Portretul digital "Mona Lisa" este programat să facă mărturisiri şi să povestească despre cum a rămas însărcinată după ce a pierdut un copil, dar şi despre şansa şi nenorocul vieţii sale.