- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (21.09.2011, 15:10)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Morgan Freeman denunţă rasismul din Statele Unite
Actorul american Morgan Freeman, care militează de mulţi ani contra discriminării rasiale, consideră că rasismul este "încă viu" în Statele Unite, declarându-se însă încrezător în privinţa şanselor ca, în timp, acest flagel să fie eradicat.
Urmărește
377 afișări
Morgan Freeman denunţă rasismul din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Actorul american, care a jucat în filmul "Neînfrânt/ Invictus" de Clint Eastwood rolul lui Nelson Mandela, eroul luptei contra apartheidului devenit apoi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, a spus că în oraşul în care locuieşte, Charleston, din statul Mississippi, "copiii de culoare şi cei albi, chiar şi astăzi, nu se frecventează".
"Rasismul este încă viu în Statele Unite şi acest lucru se întâmplă nu doar în Sud-Est", a declarat actorul de culoare, în vârstă de 74 de ani, care a decis să întoarcă spatele Hollywoodului, în ciuda celor cinci nominalizări la premiul Oscar pe care le-a primit în carieră, pentru a se muta în statul Mississippi, un bastion istoric al segregaţioniştilor din Statele Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cel mai recent exemplu al rasismului american este dat de asasinarea în luna iunie, în oraşul Jackson - capitala statului Mississippi -, a unui bărbat de culoare în vârstă de 49 de ani de către un adolescent alb, care a decis cu prietenii săi să ucidă o persoană de culoare.
Acest exemplu se adaugă celui oferit, marţi, de refuzul justiţiei americane de a-l graţia pe Troy Davis, condamnat la moarte în 1991 pentru uciderea unui poliţist alb, ai cărui susţinători consideră că acesta este cazul tipic al unei persoane de culoare ce a fost condamnată pe nedrept.
"Avem un preşedinte de culoare, însă priviţi ce se întâmplă. Nu sunt deloc dezamăgit de preşedintele Barack Obama. Sunt alături de el 110%, dar republicanii fac tot ce le stă în putere pentru a se asigura că el nu va câştiga un al doilea mandat", a spus actorul.
Morgan Freeman a criticat, totodată, mişcarea ultraconservatoare Tea Party, înfiinţată în 2009 din nemulţumirea alegătorilor americani, profund afectaţi de criza economică, considerând că această mişcare reprezintă un obstacol pentru uniunea naţiunii americane.
"Iar acum, e chiar mai rău faţă de acum câţiva ani, pentru că avem un grup, acest Tea Party, care distruge Partidul republican, şuşotind pe la colţuri: «Vă daţi seama că avem un preşedinte de culoare la Casa Albă? Nu se poate aşa ceva»", a spus Morgan Freeman.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Brookings, 46% dintre americani cred că albii reprezintă în aceeaşi măsură o ţintă a discriminării ca şi persoanele de culoare şi alte minorităţi, comparativ cu 51% dintre respondenţi care nu cred acest lucru.
"Poate că suntem singura ţară care a făcut un război pentru asta. Nu pentru o chestiune de teritoriu, ci pentru a avea dreptul de a ţine în sclavie persoanele de culoare. E o chestiune economică", a declarat Morgan Freeman, aflat la Clearwater, un oraş turistic din Florida, unde a participat la promovarea filmului pentru copii "Dolphin Tale".
"Pentru a menţine o fiinţă umană într-o astfel de poziţie trebuie să o reduci la ceva care să fie sub condiţia umană. Este nevoie de câteva generaţii pentru a şterge această idee", a adăugat actorul, recompensat cu premiul Oscar pentru rolul din filmul "Million Dollar Baby", regizat de Clint Eastwood în 2004.
"E un proces de învăţare, care se va întinde pe parcursul a mai multor generaţii. Însă rasismul se va încheia. Fiecare nouă generaţie este tot mai puţin dispusă să participe la acest tip de discriminare", a adăugat starul american.
Morgan Freeman, care a cunoscut succesul în cinema după ce a trecut de vârsta de 50 de ani, a primit, în februarie 2005, premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, pentru prestaţia din "O fată de milioane/ Million Dollar Baby", de Clint Eastwood. Actorul a mai fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din "Strada/ Street Smart", "Şoferul Doamnei Daisy/ Driving Miss Daisy", "Închisoarea Îngerilor/ The Shawshank Redemption" şi "Invictus/ Neînfrânt".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe