- Home
- Life-Inedit
- (08.11.2015, 13:25)
- Silvana Chiujdea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mormântul lui Tutankhamon aşa cum n-a mai fost văzut: GALERIE FOTO cu imagini făcute publice în premieră
Anul acesta se împlinesc 93 de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon, ocazie cu care au fost făcute publice imagini nemaivăzute. Fotografii cunoscute şi altele mai puţin cunoscute au fost prezentate într-o lumină nouă, fiind reconstruite în variantă color, după negativele originale.
Urmărește
19606 afișări
Mormântul lui Tutankhamon aşa cum n-a mai fost văzut. Ce au descoperit arheologii când au dat de comoara faraonului (Imagine: Mediafax Foto)
În 1922, când s-a descoperit mormântul lui Tutankhamon, care vreme de 3.000 de ani nu fusese deranjat, s-au scos la lumină comori neaşteptate. A fost punctul culminant al unei căutări de peste 15 ani, iar din mormânt au fost scoase aproximativ 5.000 de obiecte de mare valoare, inclusiv sarcofagul faraonului şi renumita sa mască de aur.
Potrivit Daily Mail, la cea de-a 93-a aniversare a acestei descoperiri, au fost făcute publice reconstruite în variantă color, după negativele originale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Fotograful britanic Harry Burton, prezent în timpul procesului de excavare, este autorul negativelor imprimate pe plăci de sticlă. Imaginile spun povestea acestei descoperiri istorice.
În 1907, Lordul Carnarvon George Herbert i-a cerut arheologului şi egiptologului englez Howard Carter să coordoneze săpăturile din Valea Regilor, în Egipt.
În 4 noiembrie 1922, echipa condusă de Carter a descoperit treptele care duc la mormântul lui Tutankhamon şi a petrecut mai multe luni pentru a inventaria obiectele găsite în anticameră. Camera mortuară a fost deschisă în februarie 1923, data la care a fost descoperit sarcofagul lui Tutankhamon.
Până în acel moment, cele mai multe camere mortuare egiptene fuseseră deja descoperite, multe dintre acestea fiind găsite goale, deoarece de-a lungul timpului au fost prădate de jefuitorii de morminte.
Misterul mormântului reginei Nefertiti
Deşi a trecut aproape un secol de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi. Profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, susţine că a găsit o "uşă secretă" într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.
Nefertiti, supranumită "Doamna celor două ţări", era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.
După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.
El spune că a descoperit două portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare, iar celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare conţine "mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti".
Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.
Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent - cel al mamei sale.
Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleaşi dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalţi faraoni egipteni.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe