Morrissey, în premieră la Bucureşti: Concert cu puternic impact emoţional - FOTO

Primul concert al lui Morrissey la Bucureşti, care a avut loc miercuri, la Sala Palatului, a însemnat, pe lângă circa două ore de hituri, solo şi din perioada The Smiths, un prilej pentru artist de a face apel la conştiinţa publică privind violenţa oamenilor faţă de oameni, dar şi faţă de animale.

Urmărește
1625 afișări
Imaginea articolului Morrissey, în premieră la Bucureşti: Concert cu puternic impact emoţional - FOTO

Morrissey, în premieră la Bucureşti: Concert cu puternic impact emoţional (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Show-ul artistului Morrissey a început la ora 20.00, cu un film de 30 de minute, care a prezentat o serie de nume ale muzicii, din genuri diverse, de la flamenco la rock, de la soul şi funk la punk. Au fost proiectate piese ale unor cântăreţi şi trupe precum The Ramones, The Apex Theory, Jose Greco, Leo Sayer, Charles Aznavour şi Tina Turner.

Morrissey a venit la Bucureşti cu producţia standard din turneul "World Peace Is None of Your Business", prin care îşi promovează cel mai recent album, lansat în 2014. Astfel, cu imaginea lui Bruce Lee deasupra scenei, cei şase muzicieni au început concertul salutând printr-o plecăciune. "Salut! Bucureşti, be my guest!" ("eşti invitatul meu", n.r.), au fost primele cuvinte ale lui Morrissey, după ce a interpretat câteva piese.

Din setlist-ul serii nu au lipsit piesele "Kiss Me A Lot", "First of the Gang To Die", "What She Said", "Everyday Is Like Sunday", "The Bullfighter Dies" şi cea cu care îşi încheie concertele, "The Queen Is Dead", în timpul căreia a fost proiectată o imagine trucată care o înfăţisa pe regina Marii Britanii arătând degetul mijlociu.

Imagini cu numeroase acte de violenţă săvârşite de forţe de ordine din lume au însoţit piesa "Ganglord", însă mai cutremurătoare de atât au fost cele folosite pentru a ilustra cântecul The Smiths "Meat Is Murder", secvenţe din abatoare, animale maltratate şi sacrificate, care s-au încheiat cu mesajul în limba română afişat pe ecranul din spatele scenei: "Tu ce scuză ai? Carnea e crimă".

După ce a afirmat în faţa publicului că "cea mai mare ameninţare este industria cărnii, care - fie că mănânci animale sau nu - te va omorî", alte două personaje au fost aduse în atenţia spectatorilor. O imagine proiectată cu textul "United King-Dumb" i-a avut ca protagonişti pe prinţul William şi soţia acestuia, ducesa de Cambridge, Morrissey fiind un declarat oponent al familiei regale britanice.

Publicul, despărţit de scenă printr-un rând de garduri, i-a acompaniat pe artişti pe tot parcursul concertului, majoritatea fără a-şi ocupa locurile în sală. Morrissey a primit mai multe cadouri, printre care CD-uri, discuri şi un steag al României. "Astăzi, am hrănit porumbeii în piaţa voastră principală din oraş. N-a fost foarte palpitant", a glumit cântăreţul britanic.

În plus, artistul, care, în ultimele luni, a fost în atenţia presei mondene pentru mai multe declaraţii controversate, a semnat în mijlocul concertului o carte primită din public, în ovaţiile celor prezenţi, a fost foarte comunicativ şi a culminat, la bis, prin a-şi scoate cămaşa pentru a o arunca în mulţime.

Steven Patrick Morrissey s-a născut în Davyhulme, Marea Britanie, în 1959. La doar 20 de ani i se publică biografia lui James Dean, "James Dean nu este mort", influenţe sale literare variind de la Oscar Wilde la Johann Wolfgang Goethe, dar se declară de asemenea un fan înrăit al muzicii pop şi al cinematografiei. David Bowie, Ray Davies şi Marc Bolan se numără printre idolii săi muzicali.

În 1982, începe să colaboreze cu chitaristul şi compozitorul local Johnny Marr, astfel ia naştere unul dintre cele mai redubatibile duouri componistice al anilor '80. Celor doi li se alătură curând colegii de şcoală ai lui Marr, Andy Rourke (bas) şi Mike Joyce (tobe), şi cântă sub numele The Smiths.

Grupul a lansat şase albume de studio şi mai multe single-uri de succes, între anii 1983 - 1987, despărţindu-se din cauza unui conflict dintre Morrissey şi Marr.

Anul următor, Morrissey s-a lansat solo, cu albumul "Viva", bine primit de fani şi de critici depotrivă, care a urcat până pe locul 48 în topurile americane. Parcursul său pe cont propriu înregistrează chiar o notorietate mult mai mare în Statele Unite decât avusese vreodată trupa The Smiths.

Cel mai mare triumf este "Your Arsenal" (1992), nominalizat la premiul Grammy pentru cel mai bun album alternativ. Morrissey s-a declarat întotdeauna fascinat de scena glam-rock a anilor '70 şi albumul acesta o dovedeşte din plin - discul este produs de Mick Ronson, fost chitarist al lui David Bowie. Odată cu el începe şi cel mai de durată parteneriat profesional al său, cu chitariştii Alain Whyte şi Boz Boorer.

Urmează două albume cu mai puţin succes comercial, "Southpaw Grammar" (1995) şi "Maladjusted" (1997). Tot în 1997, Mike Joyce, fostul baterist The Smiths, îi acţionează în justiţie pe Morrissey şi Marr şi obţine redevenţe pentru compoziţie. Turneul "Oye Esteban" (1999 - 2000) are un foarte mare succes în America Latină, iar Morrissey revine în 2004 cu discul "You Are the Quarry", de pe care strălucesc single-urile "The World Is Full of Crashing Bores" şi "How Can Anybody Possibly Know How I Feel?".

Jesse Tobias, fostul chitarist al formaţiei Red Hot Chili Peppers, i se alătură pentru câteva luni, colaborând la "Ringleader of the Tormentors" (2006), produs de un alt fost asociat al lui Bowie, Tony Visconti, iar în 2009 sunt lansate discurile "Years of Refusal" şi "Swords". Cea mai recentă apariţie discografică semnată de Morrissey este "World Peace Is None of Your Business", din iulie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici