- Home
- Life-Inedit
- (17.07.2024, 08:23)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA descoperă o peşteră subterană pe Lună care ar putea deveni adăpost pentru astronauţi
- Satelitul de Recunoaştere Lunară (LRO) al NASA a descoperit o peşteră sub suprafaţa Lunii, care ar putea servi ca adăpost pentru astronauţi.
- Peştera, situată în Marea Liniştii, oferă protecţie împotriva radiaţiilor cosmice şi a fluctuaţiilor extreme de temperatură.
- Accesarea peşterii prezintă provocări, necesitând o infrastructură semnificativă pentru a asigura intrarea şi ieşirea în siguranţă.
Urmărește
6589 afișări
Sursa foto: NASA
Satelitul de Recunoaştere Lunară (LRO) al NASA a detectat o peşteră sub suprafaţa Lunii, care ar putea servi drept adăpost pentru viitorii astronauţi, scrie Smithsonian Magazine. Această peşteră, conectată la o groapă din Marea Liniştii, a fost identificată pentru prima dată în 2009. Aceasta oferă protecţie împotriva radiaţiilor cosmice şi a fluctuaţiilor extreme de temperatură, care sunt principalele pericole pe suprafaţa lunară.
Katherine Joy, o cercetătoare în domeniul planetar de la Universitatea din Manchester, Anglia, a subliniat beneficiile unor astfel de peşteri pentru bazele lunare, menţionând protecţia oferită de tavanele groase ale peşterilor. Cu toate acestea, detaliile structurii subterane de sub aceste gropi rămân în mare parte necunoscute.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Conceptul de peşteri lunare, considerate a fi tuburi de lavă formate prin activitate vulcanică antică, a fost discutat de zeci de ani. LRO, lansat în 2009, a confirmat peste 200 de gropi lunare, dar abia recent au fost găsite dovezi ale peşterilor conectate. Această groapă din Marea Liniştii, cea mai adâncă cunoscută pe Lună, are o gaură cilindrică de peste 91 de metri în diametru şi pereţi care se înclină până la o adâncime de aproximativ 135 de metri.
Imaginile radar din 2010 au relevat peştera, estimată a avea cel puţin 40 de metri lăţime şi zeci de metri lungime. Leonardo Carrer, coautor al studiului de la Universitatea din Trento, Italia, şi-a exprimat entuziasmul faţă de aceste descoperiri, subliniind importanţa lor pentru înţelegerea Lunii de către omenire.
Studierea acestor peşteri ar putea îmbunătăţi cunoştinţele despre vulcanismul lunar şi ar putea ajuta la identificarea celor mai bune locaţii pentru bazele lunare. Cu toate acestea, accesarea peşterii prezintă provocări. Robert Wagner de la Universitatea de Stat din Arizona a remarcat că pentru a ajunge în groapă este necesară coborârea la 125 de metri înainte de a ajunge la fund, iar marginea abruptă, acoperită de resturi, prezintă riscuri suplimentare. Ar fi necesară o infrastructură semnificativă, posibil jet pack-uri sau lifturi, pentru a asigura accesul sigur, aşa cum a subliniat şi astronautul Helen Sharman.
Astfel, această descoperire marchează un pas crucial către stabilirea unei prezenţe umane sigure şi durabile pe Lună.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe