- Home
- Life-Inedit
- (18.03.2022, 08:31)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nasa lansează pentru prima dată noua rachetă gigantică SLS pentru o misiune în jurul Lunii
- Agenţia spaţială americană lansează pentru prima dată noua sa rachetă uriaşă pentru Lună.
- Vehiculul, cunoscut sub numele de Sistemul de lansare spaţială (SLS), este dus pe platforma de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida pentru a efectua o numărătoare inversă fictivă.
- Misiunea în jurul Lunii s-ar putea întâmpla în următoarele două luni.
Urmărește
1018 afișări
Sursa foto: Twitter
Dacă totul va decurge bine, racheta va fi declarată pregătită pentru o misiune în care va trimite o capsulă de testare fără echipaj în jurul Lunii.
În cele din urmă, se speră ca astronauţii să urce la bordul rachetelor SLS ulterioare pentru a se întoarce pe suprafaţa Lunii cândva în a doua jumătate a acestui deceniu, potrivit BBC.
SLS este un colos. Cu o înălţime de puţin sub 100 de metri, a fost proiectat să fie mai puternic decât vehiculele Apollo Saturn de la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970.
Va avea forţa de propulsie necesară nu numai pentru a trimite astronauţi mult dincolo de Pământ, ci şi pentru a trimite în plus atât de multe echipamente şi încărcături încât aceste echipaje să poată sta departe pentru perioade lungi de timp.
Lansarea de joi din clădirea de asamblare a vehiculelor (Vehicle Assembly Building - VAB) de la Kennedy reprezintă debutul rachetei, în sensul că este pentru prima dată când toată lumea are ocazia să vadă toate elementele sale diferite complet stivuite împreună.
„Prima ieşire din VAB - acesta este cu adevărat un moment emblematic pentru acest vehicul", a declarat Tom Whitmeyer, administrator asociat al Nasa pentru dezvoltarea sistemelor de explorare. „Să fim aici pentru o nouă generaţie a unui vehicul de explorare de clasă super-pesată este o zi de neuitat".
SLS a ieşit din VAB cu puţin înainte de ora 18:00, ora locală a Floridei.
Acesta este ataşat la un portal de susţinere cunoscut sub numele de Mobile Launcher. Această structură, care are la rândul ei 120 de metri înălţime şi cântăreşte 5.000 de tone, este aşezată deasupra aceluiaşi tractor mamut care a fost folosit pentru a muta Saturn Vs în trecut şi, mai târziu, navetele spaţiale.
Transportorul cu şenile merge foarte încet, cu o viteză de croazieră de puţin peste 1 km/h, astfel că va dura multe ore pentru a ajunge la platformă, mai ales că inginerii intenţionează să oprească şi să pornească tractorul pentru a verifica dacă totul este în regulă.
Odată instalat pe platforma 39B, SLS-ul va fi pregătit pentru o "repetiţie generală umedă", care va avea loc probabil pe 3 aprilie.
În cadrul acesteia, racheta va fi încărcată cu propulsoare şi va fi supusă unei numărători inverse până la doar 9,4 secunde înainte de momentul decolării. Punctul de "scrub" este chiar înainte de a aprinde cele patru motoare mari din epoca navetei de sub rachetă.
Presupunând că totul decurge în mod satisfăcător pentru ingineri, Nasa va putea apoi să stabilească o dată de zbor.
Sfârşitul lunii mai rămâne o posibilitate, dar cel mai probabil va fi iunie sau iulie.
Această misiune, în cadrul a ceea ce Nasa numeşte programul Artemis, va propulsa capsula de echipaj Orion a rachetei într-o călătorie de 26 de zile care include o orbită extinsă în jurul Lunii. În capsulă nu se va afla nimeni în timpul zborului de testare. Acest lucru ar trebui să se întâmple în cadrul unei a doua misiuni, peste câţiva ani.
În timp ce Nasa dezvoltă SLS, întreprinzătorul american de rachete Elon Musk pregăteşte un vehicul şi mai mare la centrul său de cercetare şi dezvoltare din Texas.
El îşi numeşte racheta gigantică Starship. La fel ca SLS, aceasta nu a avut încă un zbor inaugural. Spre deosebire de SLS, Starship a fost proiectată pentru a fi complet reutilizabilă şi, prin urmare, ar trebui să fie mult mai ieftină la exploatare.
O evaluare recentă a Biroului Inspectorului General, care auditează programele Nasa, a constatat că primele patru misiuni SLS ar costa fiecare peste 4 miliarde de dolari pentru a fi executate, o sumă de bani care a fost descrisă ca fiind nesustenabilă.
LIVE NOW: @NASAKennedy teams debut the @NASA_SLS rocket & @NASA_Orion spacecraft — the vehicle that will lead the way for astronauts to explore the Moon.
Tune in as @NASAGroundSys begin to roll @NASAArtemis I to the launchpad for its final prelaunch test: https://t.co/gsLssGSXpS— NASA (@NASA) March 17, 2022ULTIMELE ȘTIRI
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Agenţia Spaţială Europeană abandonează ExoMars
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36