NASA observă mişcare sub crusta îngheţată a lunii Europa

  • Imaginile de înaltă rezoluţie capturate de nava spaţială Juno a NASA au dezvăluit prezenţa unui ocean sărat sub crusta de gheaţă de 18 km a lunii Europa.
  • Descoperirile sugerează că crusta îngheţată a Europei este liberă şi dinamică, permiţând apei sărate să ajungă ocazional la suprafaţă, interacţionând cu terenul de la poli.
  • Misiunea Juno se va încheia în 2025, dar NASA şi Agenţia Spaţială Europeană au planificate misiuni viitoare, Europa Clipper şi Juice, pentru a explora în continuare Europa şi alte luni ale lui Jupiter, căutând indicii despre potenţialul lor de a susţine viaţa.
Urmărește
20127 afișări
Imaginea articolului NASA observă mişcare sub crusta îngheţată a lunii Europa

Sursa foto: NASA

Descoperirile recente ale navei spaţiale Juno a NASA au dezvăluit activităţi interesante sub crusta îngheţată a celei de-a patra luni ca mărime a lui Jupiter, Europa, potrivit Indy100. Juno a capturat imagini de înaltă rezoluţie care arată dovezi ale unui ocean sărat sub crusta de gheaţă de 18 km a Europei. Aceste descoperiri sugerează că crusta de gheaţă ar putea fi liberă şi dinamică, permiţând apei sărate să ajungă ocazional la suprafaţă.

Europa, care împărtăşeşte caracteristici mai apropiate de o planetă decât de o lună tipică, are un câmp magnetic, o atmosferă fină de oxigen şi un nucleu de fier lichid. Imaginile capturate de Juno, primele detaliate de la misiunea Galileo a NASA din 2000, au dezvăluit detalii neaşteptate despre polii nordici şi sudici ai Europei. Caracteristicile terenului, inclusiv o zonă numită "Platypus," conţin curburi, creste, blocuri de gheaţă şi material maro-roşiatic închis, pe care oamenii de ştiinţă le consideră indicii ale locaţiilor unde apa sărată din oceanul subteran al lunii se adună.

În plus, posibile pete localizate la 50 km deasupra zonei "Platypus" sunt considerate a fi depuneri de la apă sărată care se ridică la suprafaţă. Această descoperire sugerează că crusta îngheţată a Europei ar putea permite periodic oceanului de dedesubt să interacţioneze cu suprafaţa.

Deşi misiunea Juno se va încheia în 2025, misiuni viitoare sunt programate să exploreze Europa în continuare. Europa Clipper a NASA, care va fi lansată mai târziu în acest an, este aşteptată să ajungă în 2030, iar Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) al Agenţiei Spaţiale Europene, lansat anul trecut, va ajunge în sistemul planetei Jupiter în 2031. Juice are ca scop explorarea a trei dintre lunile lui Jupiter - Ganymede, Callisto şi Europa - îmbunătăţind înţelegerea noastră despre aceste corpuri cereşti şi potenţialul lor de a susţine viaţa.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici