NASA va face sâmbătă a doua încercare de lansare a rachetei Artemis

NASA îşi propune să facă o a doua încercare de lansare a rachetei sale de nouă generaţie spre lună, sâmbătă, 3 septembrie, la cinci zile după ce mai multe probleme tehnice au zădărnicit o primă încercare, au declarat oficiali ai agenţiei, citaţi de Reuters.

Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului NASA va face sâmbătă a doua încercare de lansare a rachetei Artemis

NASA va face sâmbătă a doua încercare de lansare a rachetei Artemis

Perspectivele de succes sâmbătă par umbrite de rapoartele meteorologice care prevăd doar 40% şanse de condiţii favorabile în acea zi, în timp ce agenţia spaţială americană a recunoscut că unele probleme tehnice au rămas nerezolvate.

În cadrul unei conferinţe de presă, la o zi după ce prima numărătoare inversă de luni s-a încheiat cu anularea zborului, oficialii NASA au declarat că experienţa de luni a fost utilă pentru rezolvarea unor probleme şi că dificultăţile suplimentare ar putea fi rezolvate în timpul unei a doua încercări de lansare.

În acest fel, exerciţiul de lansare a servit, în esenţă, ca o repetiţie generală în timp real.

Deocamdată, au declarat oficialii NASA, planurile prevăd menţinerea rachetei Space Launch System (SLS), înaltă cât o clădire cu 32 de etaje, şi a capsulei de astronauţi Orion pe rampa de lansare.

Dacă totul decurge conform aşteptărilor, SLS va decola de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, sâmbătă după-amiază, în timpul unei ferestre de lansare de două ore care se va deschide la ora 14:17, trimiţând Orion într-un zbor de testare de şase săptămâni, fără echipaj, în jurul Lunii şi înapoi.

Călătoria mult aşteptată ar da startul programului Artemis al NASA, care va duce de la Lună la Marte, succesorul proiectului lunar Apollo din anii 1960 şi 1970.

Prima tentativă de lansare a rachetei Artemis I a NASA, luni, s-a încheiat după ce datele au arătat că unul dintre motoarele etapei principale a rachetei nu a reuşit să atingă temperatura adecvată de pre-lansare necesară pentru aprindere, ceea ce a forţat oprirea numărătorii inverse şi o amânare.

Marţi, în faţa jurnaliştilor, managerii misiunii au declarat că sunt de părere că un senzor defect din secţiunea motoarelor rachetei a fost vinovat pentru problemă.

Ca remediu pentru tentativa de sâmbătă, managerii misiunii intenţionează să înceapă acel proces de răcire a motorului cu aproximativ 30 de minute mai devreme în timpul numărătorii inverse a lansării, a declarat Charlie Blackwell-Thompson, directorul de lansare al NASA pentru Artemis. Dar o explicaţie completă pentru senzorul defect necesită mai multe analize de date din partea inginerilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici