Video Naveta spaţială Endeavour, lansată cu succes

Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită, miercuri, având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care merge în spaţiu, relatează AFP.

Urmărește
1 afișare

Naveta, cu o masă de 2.000 de tone, a fost lansată conform programului, la ora locală 18.36 (joi, 01.36 ora României), în condiţii atmosferice excelente, şi se va îndrepta spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

GALERIE FOTO

Înălţarea rachetei s-a derulat în condiţii foarte bune. La un minut după aprinderea motoarelor, la Centrul Spaţial Kennedy, din apropiere de Cap Canaveral (Florida, sud-est), naveta atingea deja viteza de 6.000 de kilometri pe oră.

Endeavour şi-a continuat ascensiunea cel puţin nouă minute, spre orbită.

Rezervorul extern s-a desprins de navetă conform programului, la 8 minute şi 40 de secunde după decolare, la scurt timp după oprirea celor trei motoare criogenice ale navetei, şi a căzut, dezintegrându-se în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific.

Ajunsă pe orbită la o altitudine de 225,3 kilometri, Endeavour a aprins cele două motoare de propulsie în spaţiu, cu ajutorul cărora va atinge altitudinea de 341,1 kilometri, care-i va permite să-şi continue deplasarea spre ISS, unde va amara vineri, la ora 17.53 GMT (20.53 ora României).

Acest zbor are şi o semnificaţie emoţională, din cauza prezenţei în rândul membrilor echipajului, a Barbarei Morgan, înlocuitoarea Christei McAuliffe, ucisă în explozia navetei Challenger, în ianuarie 1986, şi care devine astfel prima învăţătoare care ajunge în spaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici