- Home
- Life-Inedit
- JOHANNESBURG, (17.07.2008, 17:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nelson Mandela sărbătoreşte vineri 90 de ani (Galerie Foto şi Video)
Nelson Mandela, devenit un simbol mondial în cultura populară, datorită luptei sale necontenite împotriva apartheid-ului şi pentru reconcilierea Africii de Sud, care este, însă, în continuare divizată, sărbătoreşte, vineri, 90 de ani.
Urmărește
138 afișări
Nelson Mandela sărbătoreşte vineri 90 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Din ce în ce mai firav, "Madiba" (numele său de clan) îşi limitează apariţiile publice, fără să renunţe la lupta pentru demnitatea umană.
"Acolo unde domnesc sărăcia şi bolile, inclusiv SIDA, unde oamenii sunt oprimaţi, este încă multă muncă de făcut", a spus acesta recent.
Lider al luptei împotriva regimului segregaţionist, Mandela a stat 27 de ani în închisoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Eliberarea sa, în 1990, a contribuit la accelerarea căderii regimului apartheid. Patru ani mai târziu, el devine primul preşedinte de culoare ales democratic de ţara sa.
"Un simbol mondial al reconcilierii" este definiţia arhiepiscopului anglican Desmond Tutu, care rezumă moştenirea lui Mandela astfel: transformarea ţării sale divizate într-o democraţie multirasială şi stabilă.
Născut pe 18 iulie 1918, în regiunea Transkei (sud-est), în sânul clanului regal Thembu, Mandela primeşte de la tatăl său numele Rolihlahla, "cel prin intermediul cărora vin problemele", în dialectul xhosa.
Un învăţător adaugă la numele lui cel de Nelson.
Mandela manifestă foarte devreme un spirit rebel: în timpul studenţiei este dat afară de la Universitatea Fort Hare, destinată persoanelor de culoare, din cauza unui conflict provocat de alegerile liderilor studenţilor.
La Johannesburg, tânărul ucenic al unui avocat, amator de femei şi pugilist în timpul liber, se înscrie în Congresul Naţional African (ANC) şi fondează împreună cu alţi tineri neliniştiţi, precum Oliver Tambo, Liga Tineretului a ANC.
În faţa unui regim care a instituţionalizat apartheid-ul, în 1948, preia frâiele ANC de la Albert Luthuli. Arestat de mai multe ori, Mandela este judecat prima dată pentru trădare şi achitat în 1961.
După ce ANC a fost interzis, în 1960, Mandela ajunge lider al filialei armate a organizaţiei. Arestat din nou, Mandela este judecat alături de ceilalţi lideri ai ANC pentru sabotaj şi complot împotriva statului, în timpul procesului de la Rivonia (1963 - 1964).
A fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar şi-a făcut cunoscută profesiunea de credinţă: "Idealul meu cel mai scump este cel al unei societăţi libere şi democratice, în care toţi să trăiască în armonie, cu şanse egale (...) Este un ideal pentru care sunt gata să mor".
Din Robben Island, închisoarea unde a petrecut 18 ani, şi din alte temniţe, Mandela i-a inspirat pe ceilalţi luptători, fiind abordat în secret de guvern de mai multe ori.
Pe 11 februarie 1990, "deţinutul 46664" a apărut ca om liber, alături de cea de-a doua soţie a sa, Winnie, simbolul feminin al luptei. Mandela a început imediat negocierile cu guvernul pentru a face trecerea la un regim paşnic.
De altfel, cu ultimul preşedinte al regimului segregaţionist, Frederik de Klerk, Mandela a împărţit premiul Nobel pentru Pace pe 1993.
Ales preşedinte al Africii de Sud după primul scrutin multirasial, pe 27 aprilie 1994, Mandela afişează în discursul său de învestire voinţa sa de a construi "O naţiune curcubeu împăcată cu ea însăşi şi cu lumea".
Adulat de persoanele de culoare, acesta a câştigat, treptat, afecţiunea albilor uimiţi de lipsa lui de amărăciune, simbolizată în 1995 de un maiou de rugby în culorile verde şi auriu, pe care Mandela l-a îmbrăcat pentru a sărbători victoria echipei naţionale la Cupa Mondială.
În 1998, când a împlinit 80 de ani, "tata" (bunicul) se căsătoreşte cu cea de-a treia sa soţie, Graça Machel, văduva fostului preşedinte mozambican, cu 27 de ani mai tânără decât el. Un an mai târziu, Mandela renunţă la preşedinţie. Se retrage din viaţa publică în 2004.
Fidel ANC, Mandela evită să se implice în politica ţării sale, exprimându-şi doar regretul că succesorul său, Thabo Mbeki, nu se implică mai mult în lupta împotriva SIDA.
Într-o ţară în care maladia SIDA este un tabu, Mandela mobilizează lumea, organizând, în 2003, primul dintr-o serie de concerte mondiale în cadrul campaniei sale şi anunţând public, în 2005, că fiul său a murit din cauza acestei boli.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe