- Home
- Life-Inedit
- (26.07.2022, 09:41)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Neozeelandezii cer protecţia fructelor de mare. Prinderea lor perturbă ecosistemele şi conduce unele specii spre dispariţie
- Neozeelandezii solicită autorităţilor să restricţioneze ”jefuirea” piscinelor de piatră şi a ţărmurilor ţării, pe fondul temerilor că pofta de crustacee, caracatiţe şi stele de mare la grătar perturbă ecosistemele şi conduce unele specii spre dispariţie.
- Pe măsură ce prinderea excesivă de fructe de mare sporeşte presiunile asupra ecosistemelor de pe litoral, grupurile locale şi iwi îndeamnă la interdicţii temporare.
Urmărește
263 afișări
Neozeelandezii cer protecţia fructelor de mare. Prinderea lor perturbă ecosistemele şi conduce unele specii spre dispariţie
În jurul Insulei de Nord, grupuri locale şi iwi (triburi Māori) au făcut presiuni pentru a obţine interdicţii temporare privind colectarea din piscinele de stâncă şi de pe ţărmuri a fructelor de mare, în contextul în care se pretinde că oamenii au recoltat fără discernământ găleţi pline de creaturi şi le-au gătit la grătar pe plajă.
„Piscinele de stâncă erau pline de anemone şi creveţi şi tot felul de creaturi marine, pline de crabi şi stele de mare, dar acum nu mai există practic nimic", a declarat Mary Coupe, liderul grupului de susţinere Salvaţi Comitetul pentru Piscinele de Stâncă, care a făcut campanie pentru restricţii mai mari privind recoltarea din piscinele de stâncă din regiunea Omaha, la aproximativ 75 km nord de Auckland.
Coupe spune că vede frecvent grupuri mari echipate cu "ciocane, sârmă, şurubelniţe, luând orice de pe piscurile de piatră”.
Noua Zeelandă are o tradiţie îndelungată în ceea ce priveşte colectarea fructelor de mare, dar unele populaţii de pe litoral sunt sub presiune, confruntându-se cu presiunea combinată a recoltării excesive, a dragării şi a poluării, potrivit The Guardian.
Cel mai recent studiu privind scoicile realizat de Institutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei (Niwa) a indicat că 93% din populaţia de scoici de mărimea recoltei din Golful Hauraki a dispărut în deceniul până în 2021. Raportul din 2020 privind starea golfului a constatat că racii au dispărut din punct de vedere funcţional în unele zone şi s-a înregistrat un declin universal al populaţiilor de cocostârci.
O serie de iwi din întreaga ţară împărtăşesc îngrijorarea că piscurile de stâncă şi zonele forestiere vor fi golite pentru generaţiile viitoare şi solicită rahui - o practică tradiţională de interzicere a recoltării anumitor alimente pentru a permite populaţiilor să se refacă.
Pe insula Waiheke, Herearoha Skipper, un administrator al trustului Ngāti Pāoa Iwi, a scris guvernului cerând aplicarea unui rahui. "Credem că, dacă nu se face nimic urgent, bancurile noastre de mātaitai [crustacee], de kaimoana [fructe de mare] nu numai că vor fi grav epuizate, dar vor ajunge la punctul de colaps", scrie ea.
Tribul solicită măsuri urgente "pentru ca generaţiile viitoare să nu sufere pierderea catastrofală a practicilor culturale, a biodiversităţii şi colapsul ecosistemului cu care ne confruntăm astăzi".
Cercetătorul marin şi profesorul asociat Candida Savage a declarat că scoicile sunt adesea cruciale pentru ecosistemele întregi de pe ţărm. „Scoicile joacă un rol esenţial în sănătatea estuarelor", a spus ea. Conservarea lor a fost "un beneficiu primordial pentru oameni, dar şi pentru alte organisme din aceste estuare şi golfuri".
Unele ţărmuri şi crustacee se află sub presiunea unor ameninţări multiple, a spus Savage - valurile de căldură ar putea cauza dispariţii în masă, poluarea agricolă sau industrială le-ar putea afecta sănătatea, iar numărul mare de oameni care le recoltează le-ar putea, de asemenea, pune în pericol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta