Neutralizarea unei regiuni din creier poate combate dependenţa

Dependenţa poate fi suprimată prin neutralizarea unei zone cheie din creier, insula, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători chilieni publicat în revista Science şi preluat de AFP.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Neutralizarea unei regiuni din creier poate combate dependenţa

Neutralizarea unei regiuni din creier poate combate dependenţa

Insula este o zonă din creier care filtrează informaţiile ce ţin de starea şi nevoile fiziologice ale corpului uman.

Cercetătorii au demonstrat deja că leziunile insulei pot reduce considerabil nevoia de nicotină la fumători.

Un studiu anterior, la care au participat 19 persoane, foste fumătoare, care suferiseră leziuni chiar în această zonă din creier, insula sau cortexul insular, a scos la iveală faptul că 12 dintre subiecţi au reuşit să se lase de fumat foarte repede după accident, indicând că nu au mai simţit nevoia să fumeze.

În cursul unor experimente realizate pe cobai, cercetătorii chilieni au descoperit că "neutralizarea" temporară a insulei suprimă nevoia de drog la animalele care dezvoltaseră o dependenţă. În plus, neutralizarea insulei suprimă şi efectele nedorite ale tratamentelor.

Cercetătorii au injectat un grup de cobai dependenţi la amfetamine cu o substanţă care a anesteziat insula timp de 20 de minute. Animalele au fost introduse în cuşti care conţineau o cameră în care era întuneric şi una scăldată de lumină, pe care acestea fuseseră antrenate să o asocieze cu consumul de amfetamine. Anestezierea insulei a modificat radical comportamentul animalelor, care au ales camera neagră, mai naturală pentru cobai, în detrimentul camerei luminoase. După ce efectele anestezicului s-au estompat, cobaii au revenit în camera luminoasă.

În cursul unui al doilea experiment, cercetătorii au injectat cobailor litiu, tratament utilizat împotriva tulburărilor de comportament, care are ca efect secundar durerile abdominale. Cobaii s-au aşezat repede pe burtă, dând semne de dureri abdominale. Dar, când cercetătorii le-au neutralizat în prealabil insula, cobaii nu au mai arătat nici un fel de disconfort şi s-au comportat normal.

Studiul a fost realizat de specialiştii în neurologie de la Universitatea pontificală catolică din Santiago, Chile.

Acest studiu asupra cobailor şi studiul precedent la care au participat subiecţi umani demonstrează că insula poate fi o bună ţintă pentru viitoarele tratamente destinate reducerii dependenţei, spun cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici