- Home
- Life-Inedit
- THMUIS, (20.05.2016, 10:43)
- Marina Manastîrlî
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nilometru, dispozitivul antic care stabilea impozitele în Egiptul antic
Arheologii americani şi egipteni au descoperit, în ruinele oraşului antic Thmuis, în regiunea Deltei Egiptului, o structură rară numită ”nilometru”, care era utilizat pentru a prezice cât de bogată va fi recolta şi, respectiv, cât de mari vor fi taxele de impozit.
Urmărește
669 afișări
Nilometru, dispozitivul antic care stabilea impozitele în Egiptul antic (Imagine: Descoperă)
Construit probabil în cursul secolului III î.Hr., nilometrul a fost utilizat timp de aproximativ 1.000 de ani pentru a calcula nivelul apei din râu în timpul revărsării anuale a Nilului. Mai puţin de 20 de dispozitive similare sunt cunoscute că există, notează Descoperă.
"Fără râu nu ar fi existat viaţă în Egipt. Noi credem că nilometrul a fost iniţial situat într-un complex de temple. Pe atunci oamenii credeau că fluviul Nil este un zeu, iar nilometrul era punctul de interfaţă între spiritual şi pragmatic", afirmă arheologul Jay Silverstein de la Universitatea din Hawaii, membru al echipei care lucrează în apropierea oraşului modern El Mansoura, la locul unde a fost găsit nilometrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Înainte de finalizarea Aswan High Dam în 1970, Nilul inunda câmpiile înconjurătoare în fiecare an, la sfârşitul lunii iulie sau în august. Apele se retrăgeau prin septembrie - octombrie, lăsând în urmă un strat de nămol fertil, care era esenţial pentru recoltele de orz şi grâu.
Însă volumul de inundaţii varia foarte mult de la an la an. În cazul în care inundaţia acoperea o suprafaţă mai mică de teren agricol, recolta era mai săracă, fapt care de multe ori duce la foamete. Iar în cazul în care nivelul apei era prea mare, aceasta distrugea case şi construcţii de pe câmpie, ruinând şi culturile. Se estimează că, în timpul perioadei faraonice, inundaţiile aveau loc aproximativ o dată la cinci ani.
Apometrul şi tabelul de taxe
Realizat din blocuri mari de calcar, nilometrul era circulat şi avea aproximativ 2,4 metri în diametru, cu o scara care ducea în jos, spre interiorul său. Fie un canal al nilometrului era conectat la râu, fie acesta măsura pur şi simplu apa din râu. Aproximativ 3,04 metri era înălţimea optimă ce indica prosperitate, notează Descoperă.
"În timpul faraonilor, nilometrul era folosit pentru a calcula prelevarea taxelor, care probabil a rămas şi în timpul perioadei elenistice. În cazul în care nivelul apei se ridica, recolta putea fi mai bogată şi respectiv taxele mai mari", afirmă Robert Littman, arheolog la Universitatea din Hawaii.
Pe un bloc de calcar era sculptată o listă cu nume în limba greacă. Fiecare nume este urmat de un număr, ceea ce sugerează că acele persoane erau înregistrate ca beneficiari ce au contribuit cu fonduri la construcţia structurii.
În antichitate au existat cel puţin şapte ramuri ale Nilului, în timp ce în prezent există doar trei. Deoarece canalele de râu au secat, aşezările umane, de asemenea, şi-au schimbat locaţia urmărind Nilul.
Situl unde a fost descoperit nilometrul a făcut parte, probabil, dintr-un complex sacru de temple unde preoţii foloseau structura pentru a prezice inundaţiile sezoniere şi roada agricultorilor.
Citeşte şi: Un cleric saudit interzice selfie-urile cu filtre deoarece „distorsionează creaţia lui Dumnezeu”
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian