- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (23.11.2019, 11:46)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nisipul, a doua resursă naturală din lume pentru care se ucide
Nisipul este a doua resursă naturală din lume din punctul de vedere al consumului la nivel mondial. Evenimentele din ultimii ani au început să includă crime comise în contextul problemelor legate de exploatarea acestui produs, arată BBC.
Urmărește
4189 afișări
Nisipul, între resursele naturale pentru care se ucide
Un om de afaceri Sud-African a fost împuşcat mortal în luna septembrie, doi săteni din Indoa au fost ucişi în august iar un activist mexican a fost omorât în iunie, arată Vince Beiser pentru BBC, toate crimele fiind legate de exploatarea nisipului în diferite colţuri ale lumii.
În ciuda faptului că sunem obişnuiţi să legăm nisipul mai ales de perioadele de vacanţă, produsul a devenit unul dintre ingredientele esenţiale pentru viaţa modernă. Cimentul, industria costrucţiilor, asfaltul, transporturile, industria sticlei, industria telecomunicaţiilor, telefoanele mobile sunt dependente de folosirea unor cantităţi uriaşe de nisip.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Problemele se fac simţite cu toate că planeta pare să nu ducă lipsă de zone acoperite de nisip. Ca şi apa, care este resursa atât de prezentă în lume dar şi cea supusă celei mai intense exploatări, nisipul este consumat în cantităţi masive. În jur de 50 de miliarde de tone de agregat, termenul de specialitate pentru nisip şi pietriş necesar în construcţii.
Problemele apar atunci când se ia în considerare faptul că mare parte din nisipul găsit într-un deşert nu poate fi utilizat în industrie. Potrivit specialiştilor, faptul că este măcinat de vânt şi nu de apă îl transformă în fire prea fine pentru a fi stabile în amestecurile necesare în realizarea cimentului.
Pascal Peduzzi, cercetător la Naţiunile Unite în cadrul programelor legate de mediu afirmă că ”nu avem cum să extragem anual 50 de tone dintr-o resursă şi să nu afectăm în mod grav planeta şi oamenii care trăiesc pe ea”.
Nisipul necesar se găseşte în albii de râuri, în lacuri şi pe malul mărilor. În tot mai multe zone, râurile ajung să fie excavate şi zone întregi sunt distruse, în unele ţări, comerţul cu nisip dând naştere unei zone dubioase, în care şi-au făcut apariţia organizaţii criminale.
Urbanizarea intensă este considerată adevăratul motiv al crizei de nisip. În fiecare an, tot mai multe persoane părăsesc zona rurală pentru a se stabili în oraşe. Fenomenul este specific mai ales ţărilor în curs de dezvoltare din Asia, Africa sau America Latină. Oraşele se extind într-un ritm mai rapid decât oricând până acum.
Numărul persoanelor care trăiesc în zone urbane a crescut de peste patru ori din 1950, astăzi fiind estimat un număr de 4,2 miliarde de persoane în oraşele toată lumea. Organizaţia Naţiunilor Unite a calculat posibilitatea adăugării altor 2,5 miliarde de persoane în următoarele trei decenii, între locuitorii oraşelor din lume. Jurnaliştii BBC arată că prin aceasta ar fi vorba despre adăugarea a opt oraşe de dimensiunile New York-ului în fiecare an.
Locuinţele construite pentru toţi aceşti noi locuitori consumă cantităţi enorme de nisip. În India, cantitatea de nisip folosită în construcţii s-a triplat de la începutul secolului XXI. China ar fi folosit în ultimii zece ani mai mult nisip decât a fost folosit în Statele Unite pe durata întregului secol XX. Cererea de nisip este atât de mare încât la Dubai, oraş aflat lângă un deşert uriaş, se importă nisip pentru construcţii din Australia. Nu doar clădirile au nevoie de nisip ci şi teritoriul creat în plus pe mare. Insulele în formă de palmier din Dubai sunt cel mai cunoscut exemplu de pământ artificial construit pe mare în ultimii ani, dar din California, până în Hong Kong, tot mai multe zone de coastă sunt extinse folosind nisip extras din larg pentru a fi depozitat la mal. Lagos, the largest city in Nigeria, is adding a 2,400-acre (9.7 sq km) urban extension to its Atlantic shoreline. China, the fourth-largest nation on Earth in terms of naturally occurring land, has added hundreds of miles to its coast, and built entire islands to host luxury resorts.
Printre zonele afectat de exploatarea nisipului se numără Delta râului Mekong, din Vietnam, unde cursurile de apă dispar treptat, recifurile de corali din Kenia, Golful Persic şi Florida. Efectul exploatării industriale a nisipului este resimţit de pescari din Malaesia şi Cambodia, iar China se confruntă cu probleme majore cauzate de distrugerea habitatelor pentru păsări şi peşti ca şi de poluarea apei.
Liderul extinderii terestre este Singapore, care are în permanenţă nevoie să extindă teritoriul pentru cei aproape şase milioane de locuitori. Oraşul-stat a construit pe mare nu mai puţin de 130 de km pătraţi în ultimii 40 de ani, folosind mai ales nisip importat din alte ţări. Impactul asupra mediului a fost atât de puternic, încât Indonezia, Vietnam şi Cambogia au interzis exportul de nisip în Singapore.
Potrivit unui grup de cercetători olandezi, din 1985 au fost construiţi 13.563 de km pătraţi suplimentari pe coastele din toată lumea. Teritoriul este egal cu suprafaţa unui stat ca Jamaica.
José Luis Álvarez Flores, un activist pentru mediu din sudul Mexicului, a fost împuşcat mortat în luna iunie după ce a susţinut că în zona în care trăia se întreprind săpături ilegale şi exploatări fără autorizaţie ale nisipului din râuri. Lângă cadavrul său a fost găsit un bilet care ameninţa familia activistului în cazul continuării protestelor. Poliţia din Rajasthan, India, a fost întâmpinată cu focuri de armă atunci când a încercat să oprească un convoi de tractoare care transportau nisip exploatat ilegal. În urma ciocnirii doi muncitori au murit şi doi poliţişti au ajuns la spital. În Africa de Sud, un muncitor a fost ucis cu mai multe focuri de armă după o neînţelegere avută cu colegii care exploatau nisip.
În ultimii ani au fost înregistrate victime ale exploatării nisipului în Kenia, Gambia şi Indonezia. În India se vorbeşte deja despre ”mafiile nisipului” care ucid şi ameninţă sute de persoane. Printre victime se numără un profesor în vârstă de 81 de ani şi un activist în vârstă de 22 de ani, un jurnalist ars de viu şi trei poliţişti loviţi de camioanele care transportă nisip.
Oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte formule pentru ciment care să folosească nisip în cantităţi mai mici şi investighează moduri în care se pot refolosi materialele în proces. În multe ţări din Occident, activităţile miniere în albiile râurilor sunt controlate strict. Mette Bendixen, de la University of Colorado, este una dintre vocile tot mai numeroase care solicită ONU şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (World Trade Organization) să ia măsuri mai hotărâte pentru a opri impactul exploatării nisipului. “Avem nevoie de un program de monitorizare”, spune Bendixen.
În prezent nu se cunoaşte cu exactitate ce cantităţi de nisip sunt exploatate şi nici unde sunt folosite sau în ce fel este luat în considerare impactul pe care această industrie îl are asupra mediului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește și: Ce amendă a primit un şofer după ce ar fi stat prea mult timp cu maşina în parcarea unei benzinării
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe