Video Noaptea Albă a Galeriilor/NAG 2019, de la sărbătoarea absolvenţilor la discreţia galeriilor ascunse - FOTO, VIDEO

Noaptea Albă a Galeriilor/NAG 2019 a adunat sute de spaţii din toată ţara care şi-au păstrat uşile deschise pentru vizitatori, fie că a fost vorba despre serbări artistice explozie, ori despre demersuri timide, descoperite ca din întâmplare de publicul pornit prin oraş cu harta NAG în braţe.

Urmărește
258 afișări

Noaptea Albă a Galeriilor/NAG a avut loc în noaptea dintre vineri spre sâmbătă pentru cea de-a 13-a oară. Publicul artei din Bucureşti şi din alte 13 oraşe din ţară, a anunţă organizatorii evenimentului. Peste 150 de spaţii din Bucureşti dar şi din Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara şi-au prelungit programul până târziu, după miezul nopţii în cadrul evenimentului care a ajuns să confirme an de an că arta are public cu condiţia să i se dea întâlnire într-un mod coerent.

Special pentru NAG, în curtea Rezidenţei BRD Scena9 Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan şi John Dot S au ţinut o sesiune de “live painting” în prezenţa publicului în cadrul proiectului „Istorii pe din afară”. Cei care erau curioşi puteau să fie uimiţi în camerele rezidenţei de „Mattis Teutsch. Avangardă şi realism constructiv”, un demers care prezintă până pe 25 octombrie cercetarea artistului Szilárd Miklós privind opera şi receptarea artistului Mattis Teutsch, asociat cu arta abstractă şi cu arta comunismului din anii ´50 din România.

”O linie roşie”, un proiect semnat de Anca Boeriu, te deturna înspre holul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I în ciuda zarvei create de dialogul ritmurilor proiectate de DJ-ilor postaţi la intrarea galeriei Galateca şi în curtea expunerii pe mai multe niveluri din clădirea fostului restaurant Cina, umplută la refuz de invitaţii celor 120 de tineri absolvenţi ai facultăţilor creativ-vocaţionale din toată ţara pentru festivalul Diploma. De la Arhitectură, Arhitectură de Interior, Urbanism, Design Grafic, Design Industrial şi Design de Obiect, Fashion, Pictură, Sculptură, Artă Murală, Arte Textile, Ceramică – Sticlă – Metal, Grafică sau Foto-Video, toate sunt incluse în expoziţia al cărei design este semnat de Attila Kim Architects. Expoziţia aglomerată vineri noapte la vernisaj va rămâne deschisă cu acces liber până pe 20 octombrie.

Kube Musette şi spaţiile de la Green Hours şi Grupul pentru Dialog Social erau înţesate mult după căderea întunericului de curioşi dispuşi să stea la coadă pentru o cască VR prin care să urmărească propunerile Animest.

Cu totul altă dinamică are Galeria Alexandra´s strecurată într-un gang de lângă Piaţa Amzei, dar dezvăluind un spaţiu în care înconjurate de comori artistice şi de anticariat mai mari şi mai mici erau expuse lucrări semnate de Kira Hagi în seriile Dezrădăcinare şi Experiment, legate de experienţa tinerei în străinătate dar şi pe platorurile de filmare ale filmului recent lansat ”Între Chin şi Amin”.

În A5 Studio Space, proiecţiile şi obiectele selectate de grupul de artişti responsabil pentru Good Dogs erau însoţite de explicaţiile participanţilor la proiect care te invitau să intri pentru un pahar de vin din pragul micii galerii. În celălalt colţ al Pieţei Amzei, selecţia oferită de Călin Stegerean din fotografia vienezei Tinei Lechner la Mobius era vizitată în valuri. Intrai întrun spaţiu lejer cu 3-4 persoane şi, după cinci minute, te trezeai că nu mai ai cum să faci fotografii decât de la mică distanţă pentru că în orice direcţie ai privi, cineva priveşte o lucrare. La Mobius, expoziţia rămâne deschisă până pe 4 noiembrie.

Pentru cei dornici de experienţe mai tradiţionale în ce priveşte arta, proprietarul galeriei Rotenberg- Uzunov deschidea personal uşa oricui dorea să vadă selecţia de lucrări adunate sub titlul ”Piliuţă 90”, artistul care este creditat cu afirmaţia ”Arta nu are nevoie de vocale sau consoane; e bună sau nu e bună, e după sufletul tău sau nu”(Constantin Piliuţă).

Dar NAG oferă şi ocazia de a vedea deschise spaţii pe care nu prea ai ocazia să le vizitezi în mod obişnuit. Cum este cazul spaţiului Contrast de pe str. Icoanei, unde găseşti deschis pentru prima oară şi un colectiv ”de creaţie artistică” expune sub titlul ”Gogu Constantinescu- un savant de renume mondial”.

Ocazia pe care o oferă NAG miilor de participanţi dornici să ia la picior traseele posibile de la o galerie la alta sau să îşi stabilească cartierul general al nopţii în cele mai antrenante spaţii artistice din proiect ţine de capacitatea artei de a răspunde dincolo de impresiile pe care un specialist sau câţiva amatori le pot avea în legătură cu rosturile şi sensurile intelectuale puse în joc de domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici