- Home
- Life-Inedit
- (17.02.2021, 09:20)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi cercetări despre originea cometei care a dus la dispariţia dinozaurilor. Istoria se repetă? Calculele unor astronomi de la Harvard
- Acum 66 de milioane de ani, un obiect ceresc uriaş a lovit în largul coastei Mexicului de azi, lăsând în urmă craterul Chicxulub.
- „Iarna de impact” declanşată atunci a şters de pe faţa Pământului trei sferturi din formele de viaţă existente, inclusiv dinozaurii.
- Amir Siraj şi Avi Loeb, astronomi la Harvard, au făcut cercetări despre originea cometei şi au dezvoltat un model statistic pentru a calcula probabilitatea ca isoria să se repete.
Urmărește
4514 afișări
FOTO: Profimedia
Cu 66 de milioane de ani în urmă, un obiect ceresc uriaş a lovit în largul coastei Mexicului de azi, scrie Voice of America. Astfel a fost declanşată o „iarnă de impact” catastrofală, care a şters de pe faţa Pământului trei sferturi din formele de viaţă existente, inclusiv dinozaurii.
De atunci natura şi-a păstrat cu grijă misterele trecutului, pe care ştiinţa a încercat să le demonteze şi analizeze sub lupă unul câte unul, cu mai mult sau mai puţin succes. Iată că doi astronomi de la Harvard spun că au rezolvat o mică parte din ele, vorbind despre originea „impactului Chicxulub”.
Potrivit datelor analizate de către aceştia, cometa care a lovit Terra cu un asemenea efect destructiv s-a format la marginea Sistemului Solar, din materie îngheţată. Şi dacă erau căutaţi „vinovaţi” pentru dispariţia dinozaurilor, arătat cu degetul ar putea fi chiar Jupiter, despre care cercetătorii spun că a provocat prăbuşirea cometei spre planeta noastră.
Lucrarea, publicată săptămâna aceasta în revista Scientific Reports, contrazice o teorie mai veche, potrivit căreia obiectul ceresc în cauză era un fragment de asteroid din centura principală a Sistemului nostru Solar.
„Jupiter este atât de important, fiind cea mai mare planetă din Sistemul Solar”, a declarat pentru AFP autorul principal Amir Siraj. Planeta Jupiter ajunge să acţioneze ca un fel de „maşină de pinball”, care „loveşte aceste comete de cursă lungă pe orbite care le aduc foarte aproape de Soare”.
Siraj explică faptul că forţa de evaporare a căldurii Soarelui asupra acestor comete nu este nimic în comparaţie cu forţele masive de tip maree, care duc la fragmentarea lor în bucăţi de dimensiuni pe potriva craterului Chicxulub sau mai mari.
Alături de co-autorul Avi Loeb, Siraj a dezvoltat un model statistic pe baza căruia calculează probabilitatea unui impact între o cometă de perioadă lungă şi planeta Pământ. Astfel de incidente au loc odată la 250, până la 750 de milioane de ani, consideră ei.
Aşa-numitele „comete de perioadă lungă” provin din norul Oort, considerat a fi un înveliş sferic uriaş care înconjoară Sistemul Solar ca o bulă formată din bucăţi îngheţate de mari dimensiuni.
Mai îngheţate decât asteroizii, cometele sunt cunoscute pentru urmele de gaz şi praf pe care le produc pe măsură ce se topesc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe