Noi imagini satelitare arată sute de "păianjeni" negri pe Marte

  • În ultimele imagini satelitare de la ESA, se observă apariţia a sute de formaţiuni întunecate, subţiri, asemănătoare păianjenilor, în cadrul "Oraşului Inca" de pe Marte.
  • Aceste formaţiuni sunt de fapt canale de gaz care apar în timpul erupţiilor sezoniere de dioxid de carbon, fenomen ce oferă indicii despre procesele dinamice ale suprafeţei marţiene.
  • Cercetările ulterioare asupra formaţiunii au arătat că aceasta face parte dintr-o caracteristică circulară, posibil formată de un crater de impact vechi, şi prezintă creste liniare care amintesc de ruine antice.
Urmărește
6583 afișări
Imaginea articolului Noi imagini satelitare arată sute de "păianjeni" negri pe Marte

Sursa foto: ESA

În cele mai recente imagini satelitare de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), "Oraşul Inca" de pe Marte dezvăluie un fenomen fascinant: apariţia a sute de formaţiuni întunecate, subţiri, asemănătoare păianjenilor, scrie Live Science. Aceste formaţiuni, însă, nu sunt arahnide, ci canale de gaz provenind din erupţiile sezoniere de dioxid de carbon.

În timpul primăverii marţiene din emisfera sudică, temperaturile crescute determină stratul de gheaţă de dioxid de carbon să sublimeze, eliberând gaz care explodează din straturile de gheaţă. Acest gaz transportă praf întunecat de la suprafaţă, creând modelele distincte asemănătoare păianjenilor, după cum pot fi observate în imagini.

Formaţiunea misterioasă "Oraşul Inca", cunoscută şi sub numele de Angustus Labyrinthus, prezintă creste liniare care amintesc de ruine antice. Iniţial considerată a fi alcătuită din dune de nisip pietrificate sau resturi de gheţari, explorările ulterioare au dezvăluit că face parte dintr-o caracteristică circulară posibil formată de un crater de impact vechi.

Intruziunile magmatice care au ieşit prin crusta marţiană crăpată după impact ar fi putut crea crestele, care acum par a fi ruine parţial expuse de eroziune.

Apariţia sezonieră a acestor "păianjeni" oferă o perspectivă asupra proceselor dinamice care modelează suprafaţa marţiană. În timp ce iniţial erau intrigante pentru asemănarea cu arahnidele terestre, aceste formaţiuni oferă o privire asupra interacţiunilor complexe dintre geologie şi climă pe Planeta Roşie.

Sonda orbitală Mars Express al ESA şi Sonda de Gaze Trace ExoMars au capturat aceste imagini, evidenţiind explorarea în curs de desfăşurare a lui Marte şi misterele care aşteaptă să fie dezvăluite pe planeta vecină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici