Noi măsurători sugerează că ne înşelăm fundamental în ceea ce priveşte universul

  • Potrivit unui nou studiu, este posibil să ne înşelăm în mod fundamental în ceea ce priveşte unele dintre cele mai profunde părţi ale universului.
  • Enigma privind "constanta Hubble" ar putea sugera că multe dintre ipotezele noastre de bază sunt greşite.
Urmărește
29671 afișări
Imaginea articolului Noi măsurători sugerează că ne înşelăm fundamental în ceea ce priveşte universul

Noi măsurători sugerează că ne înşelăm fundamental în ceea ce priveşte universul

De ani de zile, oamenii de ştiinţă au fost nedumeriţi de "constanta Hubble". Aceasta se referă la dificultatea de a măsura cât de repede se extinde universul: diferite măsurători arată viteze diferite, iar oamenii de ştiinţă nu au reuşit să explice de ce.
 
Această diferenţă poate fi rezultatul unor probleme legate de măsurarea vitezei sau poate fi o consecinţă a unei probleme mai profunde legate de fizica care stă la baza acestor măsurători. De atunci, oamenii de ştiinţă au fost nedumeriţi de aceste dificultăţi şi s-au străduit să afle de ce.
 
Noile cercetări oferă cea mai precisă măsurare de până acum a unui anumit tip de stea. Şi amplifică şi mai mult tensiunea, sugerând că măsurătorile noastre sunt corecte şi că se întâmplă ceva mai profund în ceea ce priveşte expansiunea universului, potrivit Independent.
 
„Această discrepanţă are o semnificaţie uriaşă", a declarat Richard Anderson, de la École polytechnique fédérale de Lausanne, care a condus lucrarea, într-o declaraţie. „Să presupunem că aţi vrea să construiţi un tunel săpând în două părţi opuse ale unui munte. Dacă ai înţeles corect tipul de rocă şi dacă calculele tale sunt corecte, atunci cele două găuri pe care le sapi se vor întâlni în centru. Dar dacă nu, înseamnă că ai făcut o greşeală, fie calculele tale sunt greşite, fie te-ai înşelat cu privire la tipul de rocă. Asta se întâmplă cu constanta lui Hubble. Cu cât primim mai multe confirmări că calculele noastre sunt corecte, cu atât mai mult putem concluziona că discrepanţa înseamnă că înţelegerea noastră a Universului este greşită, că Universul nu este chiar aşa cum credeam”.
 
Pe lângă faptul că pune sub semnul întrebării înţelegerea noastră privind expansiunea Universului, aceasta are consecinţe şi asupra altor fizici, cum ar fi energia întunecată şi gravitaţia.
 
„Înseamnă că trebuie să regândim conceptele de bază care stau la baza înţelegerii noastre generale a fizicii", a declarat Anderson.
 
O lucrare care descrie descoperirile, "A 0.9% calibration of the Galactic Cepheid luminosity scale based on Gaia DR3 data of open clusters and Cepheids", a fost publicată săptămâna aceasta în Astronomy and Astrophysics.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici