Nouă descoperire astronomică. Gaura neagră cea mai apropiată de Pământ nu ar exista, ci ar fi un ”vampir stelar”

Astronomii care au crezut că au descoperit o gaură neagră la ”uşa” noastră cosmică au declarat că s-au înşelat, dezvăluind în schimb că au găsit un sistem de două stele care implică un "vampir" stelar.

Urmărește
18816 afișări
Imaginea articolului Nouă descoperire astronomică. Gaura neagră cea mai apropiată de Pământ nu ar exista, ci ar fi un ”vampir stelar”

Nouă descoperire astronomică. Gaura neagră cea mai apropiată de Pământ nu ar exista, ci ar fi un ”vampir stelar”

Sistemul, cunoscut sub numele de HR 6819 din constelaţia Telescopium, a fost noutatea anului 2020, când cercetătorii au anunţat că acesta conţinea o gaură neagră. Aflată la doar 1.000 de ani lumină de Pământ, era cea mai apropiată până acum de planeta noastră.

La vremea respectivă, echipa care a realizat lucrarea a declarat că prezenţa unei găuri negre era necesară pentru a da sens mişcării a două stele din sistem, sugerând că o gaură neagră şi o stea se orbitau reciproc, în timp ce a doua stea se deplasa pe o orbită mai largă.
 
Acum, cercetătorii spun că s-au înşelat: gaura neagră nu există, potrivit The Guardian.
 
Dietrich Baade, astronom emerit la European Southern Observatory (ESO) şi coautor al lucrării, a declarat că anterior a fost detectată doar o pată de lumină care conţinea semnele distinctive a două stele.
 
Deoarece ambele stele au o luminozitate similară şi aceeaşi vârstă, în mod normal ar trebui să aibă aceeaşi masă şi să se învârtă una în jurul celeilalte cu o viteză similară şi mare.
 
„Din moment ce am văzut că doar una dintre stele a fost învârtită cu viteză mare de un obiect masiv, pe care nu l-am văzut, am presupus că acest obiect masiv nevăzut este un al treilea corp, şi anume o gaură neagră", a spus el.
 
Dar alţi cercetători au contestat această idee, sugerând că sistemul conţinea doar două stele, dintre care una a fost recent lipsită de masă de către cea de-a doua, numită uneori "vampir" stelar, ceea ce a făcut ca aceasta din urmă să fie mult mai masivă.
 
Scriind în jurnalul Astronomy & Astrophysics, Baade şi colegii săi relatează cum grupurile au făcut echipă pentru a analiza date noi de la Very Large Telescope (VLT) şi Very Large Telescope Interferometer (VTLI) ale ESO.
 
„Ştiinţa ar trebui să se refere la întrebările deschise pe care toată lumea încearcă să le rezolve, şi nu la cine a avut dreptate şi cine a greşit", a declarat Dr. Julia Bodensteiner, un coautor al studiului de la ESO, care a propus explicaţia "stelei vampir".
 
Dacă o gaură neagră ar fi fost într-adevăr prezentă, cele două stele ar fi trebuit să aibă o separare mare. Cu toate acestea, în scenariul fără gaură neagră, stelele ar trebui să fie mult mai apropiate.
 
Rezultatele obţinute de VLT nu au relevat niciun indiciu privind existenţa unei a doua stele pe o orbită largă. În plus, datele au sugerat că ambele stele au contribuit la lumina captată de la o singură sursă luminoasă, sugerând din nou că ele se aflau una lângă cealaltă.
 
Constatările au fost susţinute şi de datele de la VLTI, care, în plus, au arătat că cele două stele orbitau una în jurul celeilalte.
 
Deoarece steaua dezbrăcată îşi pierduse cea mai mare parte din masă, cea de-a doua stea o poate derula destul de uşor, în timp ce efectul său asupra celeilalte stele este la fel de uşor de ratat", a declarat Baade.
 
Deşi descoperirile scot la iveală ideea unei găuri negre, cercetătorii rămân optimişti.
 
„Steaua dezbrăcată este chiar mai interesantă decât gaura neagră, deoarece a fost surprinsă într-o fază care durează doar o fracţiune foarte mică din durata totală de viaţă a sistemului", a spus Baade.
 
Entuziasmul nu este legat de şansele mici ale descoperirii, ci de faptul că steaua dezgolită dezvăluie partea interioară a stelei. Dezgolirea a îndepărtat perdeaua groasă şi intransparentă a straturilor exterioare, astfel încât putem privi mult mai aproape de locul în care steaua a generat energia pe care o radiază şi a sintetizat noi elemente”.
 
Baade a adăugat că, atunci când astfel de elemente au fost ejectate, praful de stele ar putea forma nu numai noi stele, ci şi planete.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici