Noul ”atlas” al astronomilor. Au fost descoperite "obiecte pe care nimeni nu le-a mai văzut vreodată”

  • Astronomii au descoperit "obiecte pe care nimeni nu le-a mai văzut vreodată", într-un nou atlas detaliat al stelelor.
  • Noul 'atlas', alcătuit din peste un milion de imagini, ar putea ajuta la rezolvarea misterelor legate de naşterea stelelor.
Urmărește
5311 afișări
Imaginea articolului Noul ”atlas” al astronomilor. Au fost descoperite "obiecte pe care nimeni nu le-a mai văzut vreodată”

Sursa foto: Twitter

Obiectele au fost descoperite de oamenii de ştiinţă care au pus cap la cap mai mult de un milion de imagini preluate de telescopul vizibil şi infraroşu Survey Telescope for Astronomy (Vista) al Observatorului European de Sud şi le-au asamblat în vaste mozaicuri.
 
Acest atlas al stelelor arată stelele tinere în momentul în care se nasc, înconjurate de nori groşi de praf, potrivit Independent.
 
Pe lângă faptul că oferă imagini spectaculoase, observaţiile ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să rezolve misterele legate de modul în care se nasc stelele.
 
În aceste imagini putem detecta chiar şi cele mai slabe surse de lumină, cum ar fi stelele mult mai puţin masive decât Soarele, dezvăluind obiecte pe care nimeni nu le-a mai văzut până acum", spune Stefan Meingast, astronom la Universitatea din Viena, Austria, şi autor principal al noului studiu.
 
„Acest lucru ne va permite să înţelegem procesele care transformă gazul şi praful în stele".
 
Stelele se formează atunci când norii de gaz şi praf se dezintegrează sub propria gravitaţie. Dar aceiaşi nori înseamnă că este greu de observat acest proces, iar o mare parte din el rămâne necunoscută, cum ar fi numărul de stele care ar putea ieşi dintr-un nor şi câte dintre acestea vor avea propriile planete.
 
Pentru a vedea mai bine acest proces, astronomii au folosit telescopul Observatorului European de Sud pentru a capta lumina din interiorul acelui praf, în infraroşu. Prin utilizarea acestor lungimi de undă în infraroşu, oamenii de ştiinţă pot face vizibil ceea ce în mod normal este ascuns vederii.
 
Pe o perioadă de cinci ani, ei au examinat cinci regiuni de formare a stelelor din apropiere şi au adunat peste un milion de imagini. Acestea au fost apoi lipite împreună în mozaicuri mari, astfel încât întregul peisaj să poată fi vizualizat în detaliu.
 
Deoarece zonele au fost observate de mai multe ori pe o perioadă relativ lungă, atlasul arată nu doar amplasarea stelelor, ci şi mişcările acestora şi ar putea ajuta astronomii să afle cum se deplasează stelele tinere. Datele pot arăta modul în care stelele tinere părăsesc norii lor părinţi şi ce se întâmplă cu ele pe măsură ce o fac.
 
De asemenea, ele vor servi drept bază pentru lucrări ulterioare, inclusiv pentru observaţii de la Telescopul Extremely Large Telescope al ESO, care este în curs de construcţie în prezent. „ELT ne va permite să ne apropiem de regiuni specifice cu detalii fără precedent, oferindu-ne o vedere de aproape, nemaiîntâlnită până acum, a stelelor individuale care se formează în prezent acolo", a declarat Meingast.
 
Un articol care descrie această lucrare, "VISIONS: The VISTA Star Formation Atlas", este publicat în revista Astronomy & Astrophysics.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici