- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (16.06.2008, 15:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nuţu Cămătaru este redactor la revista Secţiei din Penitenciarul Jilava şi planton în celulă
Magistratul Judecătoriei Sectorului 4 care admis, în urmă cu o săptămână, cererea de eliberare condiţionată a lui Nuţu Cămătaru, arată în că acesta a avut o conduită bună în închisoare şi a prestat "munci uşoare", cum ar fi cea de redactor la revista Secţiei şi planton în camera de deţinere.
Urmărește
516 afișări
Nuţu Cămătaru este redactor la revista Secţiei din Penitenciarul Jilava şi planton în celulă (Imagine: Mediafax Foto)
Judecătoria Sectorului 4 a admis, în urmă cu o săptămână, cererea de eliberare condiţionată formulată de Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, şi a dispus eliberarea condiţionată a acestuia din executarea pedepsei de şase ani de închisoare dispusă de Judecătoria Sectorului 2.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Potrivit motivării acestei decizii, instanţa a decis să-l elibereze pe Nuţu Cămătaru în primul rând pentru că acesta a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută obligatoriu de lege, până în prezent acesta înregistrând 1.500 de zile de închisoare, dintre care începând din august anul trecut în regim deschis.
"Instanţa precizează că această analiză trebuie desfăşurată în raport de elementele existente la dosar şi cu referire la pedeapsa şi fapta ce a atras condamnarea deţinutului iar nu de gradul de notorietate de care se bucură petentul", se arată în motivarea instanţei.
De asemenea, judecătorul a reţinut, din caracterizarea Comisiei de Liberare Condiţionată, că Ion Balint "a avut un comportament corespunzător, respectând prevederile Regulamentului de Ordine Interioară, s-a încadrat în programul unităţii, a avut o atitudine cuviincioasă faţă de cadre şi nu a ridicat probleme deosebite celorlalţi deţinuţi, a participat la patru programe de educaţie şi intervenţie specifică şi a fost recompensat de patru ori în perioada iulie - septembrie 2007".
"De la prima analiză şi până în prezent, deţinutul a continuat să se implice în redactarea revistei Secţiei şi să desfăşoare activităţi specifice în cadrul programului de deprinderi sociale, iar din octombrie 2007 este planton în camera de deţinere; pentru modul în care şi-a îndeplinit sarcinile încredinţate şi receptivitatea manifestată faţă de mesajul educativ, a fost recompensat de încă patru ori în perioada octombrie 2007- februarie 2008", se mai arată în motivarea sentinţei.
Judecătorul a mai explicat că prima cerere de eliberarea condiţionată formulată de Nuţu Cămătaru a fost respinsă deoarece nu prestase munci uşoare, pentru că nu a fost selecţionat, "rezultă, deci, din aceste menţiuni că nu reaua voinţă a deţinutului, ci afecţiunile cronice la care se face referire şi în ultima caracterizare sunt cele care au determinat nedesfăşurarea unui alt tip de activităţi productive".
"În al doilea rând, alături de cele opt recompense de care a beneficiat petentul, există o singură sancţiune disciplinară cu avertisment dispusă cu trei zile anterior intrării deţinutului în analiza Comisiei de liberări, care sancţiunea nu poate fi luată în calcul pentru că nu este definitivă, fiind contestată în instanţă, şi care priveşte o abatere care, chiar dacă ar fi reală, este atât de benignă încât este greu a i se da vreo relevanţă din perspectiva liberării condiţionate (cu ocazia unei percheziţii s-ar fi găsit în bagajul deţinutului, în coperta unei agende, o bancnotă de 1 leu)", se mai arată în motivarea judecătorului.
Apoi, în mod surprinzător, judecătorul apreciază că Nuţu Cămătaru a fost sancţionat pe nedrept pentru telefonul mobil găsit în celula sa, deoarece procesul-verbal întocmit de Comisie nu constituie o probă şi că nu există dovezi clare că acesta ar fi avut un telefon mobil în celulă.
"În concluzie, rezultând din actele dosarului atât conduita corespunzătoare a deţinutului, cât şi câştigarea unor zile considerate ca executate în urma muncii prestate de deţinut, participarea cu interes la programele educative, recompensarea sa de opt ori, acest comportament fiind valabil atât până la prima analiză, cât şi după amânarea dispusă anterior, până la prezenta analiză nu rezultă vreun element obiectiv care să reclame excluderea petentului de la beneficiul liberării condiţionate", se mai arată în finalul motivării.
Comisia de eliberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava a respins, la sfârşitul lunii aprilie, cererea de eliberare condiţionată formulată de Nuţu Cămătaru, iar acesta a contestat decizia comisiei în instanţă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe