O arhivă a jocurilor video, înfiinţată în Marea Britanie

Universitatea Nottingham Trent şi National Media Musem din Bradford au lansat prima arhivă oficială naţională de jocuri video, în Marea Britanie, cu scopul păstrării istoriei gaming-ului.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului O arhivă a jocurilor video, înfiinţată în Marea Britanie

O arhivă a jocurilor video, înfiinţată în Marea Britanie (Imagine: BBC News Online)

Arhiva va fi găzduită de National Media Museum din Bradford şi va include campanii de publicitate, console şi cartuşe, informează BBC News Online.

"Vom arhiva jocurile video, dar nu numai pe ele, ci şi cultura acestor jocuri", a declarat James Newman, de la Centrul pentru Jocuri Contemporane, grup de cercetare dedicat jocurilor video din cadrul Nottingham Trent University.

Arhiva va stoca jocuri începând cu "Pong", lansat în 1972, până la cele mai populare jocuri video din prezent. Treptat, jocurile video au devenit o componentă cheie a culturii moderne şi pentru istoria tehnologică, socială şi creativă. Valoarea industriei jocurilor video este, în prezent, estimată la 27,65 miliarde de euro şi sunt necesare măsuri pentru rememorarea modului în care s-a dezvoltat această industrie.

"National Videogame Archive este o resursă importantă pentru păstrarea elementelor moştenirii noastre culturale naţionale", a declarat Newman. "Nu este vorba numai de cartuşe şi console, ci şi despre cultura jocurilor video şi modalităţile în care oamenii joacă aceste jocuri", spune el.

Newman consideră că jocurile ar trebui arhivate în acelaşi mod în care sunt păstrate muzica, filmele sau cărţile, deoarece şi ele sunt utilizate pentru a marca momente ale culturii sau istoriei.

"Jocurile sunt parte importantă a copilăriei şi nu numai, în condiţiile în care vârsta jucătorilor a crescut pe parcursul anilor. Jocurile influenţează industriile filmului şi televiziunii, aşa că sunt parte importantă a culturii populare", susţine el.

Pe de altă parte, Newman a atras atenţia că jucătorii investesc mult în jocuri, atât financiar, cât şi din punct de vedere al timpului alocat acestora. "Petrecem ore jucându-le, alocând mult mai mult timp jocurilor decât urmăririi de emisiuni TV sau mersului la cinema", a spus el.

Echipa care se ocupă de arhivarea jocurilor vrea să evite greşelile făcute de industria filmului, care a pierdut piese de semnificaţie istorică de-a lungul anilor. "Vrem să punem piesele hardware şi softurile originale în mâinile jucătorilor care nu au avut acces la ele", a adăugat Newman, explicând că arhiva va colecta şi cartuşele necesare consolelor pentru a putea rula jocuri.

Colecţia va fi fi deschisă oficial pe 30 octombrie, cu ocazia GameCity Festival din Nottingham.

Iniţiatorii arhivei au cerut creatorilor celor mai iubite şi mai populare jocuri din lume să prezinte titlurile pe care ei consideră că merită să fie păstrate. "Nu vrem să strângem la un loc un comitet de academicieni ca să stabilim care au fost cele mai importante jocuri. Vrem ca oamenii care înţeleg cu adevărat jocurile să ne spună ce cred că merită păstrat", spune Newman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici