Structura de piatră, cunoscută sub numele de Templul lui Santiago, se află în rezervorul Nezahualcoyotl din Chiapas, cu o capacitate de doar 29%.
Deşi de multe ori iese parţial la suprafaţă atunci când nivelul apei este scăzut, seceta din acest an a lăsat-o complet expusă, punând în pericol mijloacele de trai ale pescarilor locali.
Biserica a fost construită de un grup de călugări conduşi de fratele Bartolome de la Casas, care a ajuns în regiunea locuită de poporul zoque la mijlocul secolului al XVI-lea, în localitatea Quechula, relatează
DailyMail.
Iniţial, a fost pierdută de apele rezervorului în 1966, când a fost inundată.
Cu pereţii care se ridică la aproximativ 30 de metri, structura uimitoare are 183 de metri lungime şi 42 de metri lăţime.
Turnul clopotniţei ajunge la 48 de picioare deasupra solului bisericii, cunoscută şi sub numele de Templul din Quechula.
În ciuda faptului că a fost scufundată, biserica antică şi-a păstrat arcadele detaliate care se întind peste uşă, desenele ornamentale şi cărămizile lucrate manual.
Arhitectul Carlos Navarete, care a lucrat cu autorităţile mexicane la un raport despre structură, a declarat: „Biserica a fost abandonată din cauza marilor molime din 1773-1776”.
Biserica depindea de mănăstirea Tecpatan din apropiere, fondată în 1564.
Navarrete crede că, pe baza asemănărilor arhitecturale, este opera aceluiaşi constructor, aproape în acelaşi timp.
Importanţa sa a fost dată de amplasarea sa pe Autostrada Regelui, un drum proiectat de conchistadori spanioli şi încă folosit până în secolul XX.