Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţestoase, capul său mare înseamnă că ţestoasele nu îşi pot trage capul înapoi în carapace pentru a se proteja. În schimb, aceste ţestoase sunt echipate cu ciocuri şi gheare ascuţite, care sunt atât de puternice încât pot zdrobi oasele umane.
Ţestoasa cu cap mare este originară din Cambodgia, China, Laos, Myanmar, Thailanda şi Vietnam. Cu toate acestea, rapoartele sugerează că populaţia speciei a scăzut cu 90% în ultimii 90 de ani şi este acum considerată pe cale de dispariţie.
Această scădere se datorează mai multor factori, inclusiv poluarea habitatului, schimbările climatice, pierderea habitatului din cauza agriculturii şi dezvoltării intensive, comerţul cu animale de companie şi chiar pentru utilizarea în unele medicamente tradiţionale, scrie FalmouthPacket.
Grădina Zoologică Newquay face parte din Wild Planet Trust, o organizaţie caritabilă dedicată să ajute la stoparea declinului speciilor. Alături de această broască ţestoasă cu cap mare, Newquay găzduieşte şi alte 35 de specii pe cale critică de dispariţie, inclusiv lemuri ciufuliţi alb şi negru, magpie de Java şi porci neruşi Visayan.