- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (26.03.2008, 13:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte
Imaginile prin satelit au arătat că o bucată uriaşă din calota glaciară antarctică, în insula Wilkins, se topeşte extrem de repede din cauza fenomenului de încălzire climatică accentuată, au anunţat cercetătorii.
Urmărește
734 afișări
O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte extrem de repede (Imagine: Mediafax Foto)
Bucata de gheaţă care s-a topit acoperă aproape 415 kilometri pătraţi din insula Wilkins, potrivit imaginilor prin satelit prelucrate de cercetătorii de la National Snow and Ice Data Center din cadrul Universităţii din Colorado.
Wilkins este o insulă de gheaţă permanentă, care se întinde pe aproximativ 13.000 de kilometri pătraţi şi se situează în sud-vestul Peninsulei Antarctice, la aproximativ 1.600 de kilometri de America de Sud.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Blocuri de gheaţă după blocuri de gheaţă se desprind şi se topesc în ocean", a spus Ted Scambos, coordonator ştiinţific la National Snow and Ice Data Center. "Nu vorbim de crăpături şi de desprinderi de bucăţi de gheaţă, ci de faptul că această calota glaciară se spulberă total, pur şi simplu", a mai spus Scambos, care a adăugat că "acest tip de fenomen este rar. Vrem însă să-l înţelegem mai bine pentru că astfel de fenomene duc la pierderea completă a calotei glaciare".
Scambos a indicat că o mare parte din calota glaciară se sprijină doar pe un strat subţire de gheaţă. Acesta ar putea să se topească foarte uşor, astfel încât calota glaciară să dispară în câţiva ani.
Analizând tiparele de topire din zonele de contact cu oceanul, din ultimii 10 - 15 ani, cercetătorii concluzionează că fenomenul este provocat de încălzirea globală.
Imaginile prin satelit arată că distrugerea bucăţii din calota glaciară a început pe 28 februarie, când un mare aisberg, măsurând 41 pe 2,4 kilometri, s-a desprins din partea sud-vestică a insulei provocând dezintegrarea interiorului acesteia.
Scambos a spus că această insulă de gheaţă există de câteva sute de ani, însă aerul cald şi expunerea la curenţii oceanici au provocat topirea parţială a acesteia. În ultima jumătate de secol, Peninsula Antarctică a suferit o încălzire mai rapidă decât orice altă zonă de pe glob, potrivit cercetătorilor.
Întrucât sezonul de vară, în timpul căruia Antarctica se topeşte, se apropie de final, cercetătorii spun că nu se aşteaptă ca această insulă de gheaţă să se topească imediat, însă zona va fi monitorizată în continuare.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate