- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (14.09.2018, 09:41)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Cină cu ficat şi inimă", de Mihaela Apetrei
Mihaela Apetrei construieşte un roman poliţist care are tot ce-i trebuie: mister, crime, răsturnări de situaţie, suspans, originalitate.
Urmărește
250 afișări
O carte pe zi: "Cină cu ficat şi inimă", de Mihaela Apetrei
În 1985 apărea în Elveţia un roman superb, "Parfumul", semnat de Patrick Süskind: povestea unei hipersensibilităţi olfactive, dar şi a unor monstruoase crime. Eroul, Jean-Baptiste Grenouille, se născuse, în secolul al XVIII-lea, cu un simţ supranatural al mirosului. Trupul lui, în schimb, nu avea niciun fel de miros şi toată viaţa se străduieşte să obţină un miros pentru sine, prin care să se facă iubit de către cei din jur. Ucide, pe rând, douăzeci şi cinci de fete, cărora le fură miresmele şi din amestecul lor obţine mirosul suprem, cu efect răvăşitor pentru cei din jur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Mihaela Apetrei a scris un roman care te duce cu gândul la "Parfumul" (de altfel romanul este şi amintit la un moment dat în cartea sa). Eroul, un obez de vreo sută cincizeci de kilograme, cult, iubitor de artă şi de mâncăruri fine, e lipsit de anumite simţuri, între care al gustului, şi, pentru a supravieţui, invită la anumite intervale la cină câte un necunoscut pe care îi selectează după criterii de el ştiute în discuţii pe Facebook, iar aceştia îi devin la scurt timp după plecare victime. Cel care îi invitase "s-a înfruptat" din ceva ce era al lor. Invitaţii n-au un anume tipar, sunt tineri, bătrâni, de vârstă medie, femei, bărbaţi, heterosexuali, gay. Victimelor li se usucă organele - mucoasa nazală, organele genitale, rinichii, pancreasul, creierul. Obezul are grijă să amestece în mâncărurile fine oferite mirodenii speciale, "urmând indicaţiile unei cărţi şamanice vechi, pe care le citise din scoaţă în scoarţă de zeci de ori. Dar cantităţile în care pusese narcoticele nu puteau ucide". Plantele sunt aparent nevinovate: leandru, ciumăfaie, mărul lupului, iarba fiarelor, crăciuniţa, limba soacrei, iedera, cucuta şi altele - dar fiecare în parte are proprietăţi dăunătoare. Concentraţiile de otravă din plantele folosite atacă exact organele afectate. Fiecărui organ îi corespunde o emoţie. Nasul şi plămânii sunt pentru curiozitate, genitalele pentru tandreţe şi apetit sexual, rinichii pentru introvertire, tăcere, ochii pentru liniştea minţii, creierul pentru profunzimea judecăţii şi pentru înţelepciune, urechile pentru veselie şi voie bună, pielea pentru generozitate şi bunătate, gura pentru sensibilitate, ficatul pentru amărăciune, tristeţe, inima - încredere.
Pe aceste date, Mihaela Apetrei construieşte un roman poliţist care are tot ce-i trebuie: mister, crime, răsturnări de situaţie, suspans, originalitate. Acţiunea e uşor complicată, apar dubluri de persoane, obezul erou are un frate geamăn de care fusese despărţit la naştere, şi el cu preocupări în domeniul culinar, care contribuie din plin la dispariţia invitaţilor, nu intrăm în amănunte.
"Poţi rezolva enigme, dar nu ai cum să «rezolvi» oameni. Pentru că omul, să-i zicem personaj, e o matrioşkă de enigme şi oricât de bine ai înţelege, până la urmă, cum într-o situaţie s-a ajuns de la cauză la efect, e doar o pojghiţă de înţelegere care, odată spartă, te aruncă-n apa adâncă şi foarte rece".
"Mihaela Apetrei - prezintă Ana Barton romanul pe coperta a patra - construieşte cu acribia, pasiunea şi talentul unui pictor de boabe de orez personaje atât de verosimile, de palpabile, încât le simţi respiraţia, parfumul, le trăieşti stările, chiar şi atunci când n-ai vrea deloc asta, dându-ţi senzaţia că aceste personaje au scris singure povestea asta extraordinară, deci, şi tu. Or, asta se numeşte arta de a scrie un roman".
Cine este Mihaela Apetrei? A absolvit, în 1994, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, a fost jurnalist timp de zece ani, apoi trainer de Public Speaking mai bine de 15 ani, a publicat, în 2012, cartea "Mai bun, mai încrezător, mai puternic, ca prezentator", dedicată tuturor celor care vor să-şi îmbunătăţească abilităţile de prezentare. Este coach certificat internaţional. Acesta este primul ei roman.
Şi mai important, se înscrie în lista foarte scurtă a maratoniştilor români de elită: în 2016, după participarea la două semimaratoane, a parcurs într-o lună, pe jos (cum se face, de altfel!), cei 800 de kilometri ai celebrului Camino de Santiago, având ca punct final oraşul spaniol Santiago de Compostela. Se alătură, astfel, celebrului profesor şi doctor în geografie Ion Nicolae, primul român care a parcurs acest traseu (şi care a făcut-o de numeroase alte ori), după care a scris o carte masivă în două volume. Mihaela Apetrei îi calcă oarecum pe urme: pe blogul ei e-literaria.ro şi în ediţia online a ziarului Adevărul este în curs de publicare un jurnal de călătorie din acest pelerinaj, scris sub formă de roman bazat pe întâmplări reale din timpul călătoriei.
Mihaela Apetrei - "Cină cu ficat şi inimă". Editura Trei. Colecţia Fiction Connection Crime. 302 pag.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe