Cu o lungime de peste 4 metri, noua aripă este construită din mii de unităţi care se potrivesc împreună şi funcţionează în mod similar cu aripile unei pasări, spune unul dintre autorii raportului, inginerul de cercetare NASA, Nick Cramer.
„Precum un condor, aeronava îşi va bloca articulaţiile în timp ce se deplasează, iar apoi îşi va ajusta aripa la o formă mai optimă. Atunci când doreşte să facă o manevră mai agresivă, pur şi simplu îşi va debloca umărul. Ceea ce facem aici reprezintă o activitate similară”, susţine Cramer.
Dar nu este vorba doar de felul în care noile funcţii ale aripilor îl diferenţiază, potrivit cercetătorilor care au co-autorizat o lucrare publicată în această săptămână în revista „Materiale şi structuri inteligente”.
În scopul testării, această aripă iniţială a fost asamblată manual, însă versiunile viitoare ar putea fi construite de roboţi miniaturali.
Echipa, compusă din experţi NASA şi cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, declară că invenţia lor ar putea contribui la o eficienţă semnificativă în fabricarea şi întreţinerea avioanelor în viitor.
În scopul testării, aripa iniţială a fost asamblată manual, însă versiunile viitoare ar putea fi construite de roboţi miniaturali, relatează CNN.