O ciupercă invazivă, care atacă în ”tăcere” unele dintre cele mai importante specii de plante, s-a răspândit în Australia

  • O ciupercă invazivă care atacă unele dintre cele mai importante specii de arbori din Australia din punct de vedere ecologic s-a răspândit în Australia de Vest, în timp ce înfloreşte în condiţii de umiditate de-a lungul estului ţării, provocând o "extincţie tăcută" şi solicitând un răspuns naţional urgent.
  • Cercetătorii se tem că răspândirea bolii invazive ar putea fi dezastruoasă pentru diversitatea plantelor din Australia şi solicită un răspuns naţional urgent.
Urmărește
13253 afișări
Imaginea articolului O ciupercă invazivă, care atacă în ”tăcere” unele dintre cele mai importante specii de plante, s-a răspândit în Australia

Sursa foto: Twitter

Experţii avertizează că, dacă ciuperca ruginii mirtului detectată în estul Kimberley ajunge în sud-vestul statului, bogat în biodiversitate, consecinţele ar putea fi dezastruoase pentru aceste ecosisteme.
 
De când a fost detectată într-o pepinieră din New South Wales în 2010, ciuperca, recunoscută pentru petele sale galbene strălucitoare şi rugina de pe frunze, s-a stabilit de-a lungul întregii coaste de est şi a fost detectată în toate statele, cu excepţia Australiei de Sud.
 
Un studiu realizat în 2021 a prezis că rugina de mirt ar putea răpune cel puţin 16 plante din pădurile tropicale în decurs de o generaţie, în cadrul unui eveniment de extincţie de o "magnitudine fără precedent".
 
Ciuperca afectează plantele din familia myrtaceae, un grup divers care include specii din pădurile tropicale, hârtoape, eucalipţi şi mirturi. Guava, o plantă nativă cândva foarte răspândită, a fost aproape exterminată de ciupercă.
 
„Rugina mirtului poate călători sute de kilometri pe calea vântului şi de aceea se răspândeşte atât de departe", spune Dr. Louise Shuey. 
 
Departamentul supraveghează punctele de interes turistic şi pepinierele, dar nu a detectat noi cazuri până acum. Potenţialul impact "încă nu a fost determinat", a declarat un purtător de cuvânt al departamentului, dar boala ar putea provoca moartea copacilor, dispariţia, pierderea speciilor şi compromiterea ecosistemelor.

Apeluri pentru un plan de acţiune de urgenţă, deoarece rugina mirtului împinge plantele spre dispariţie

„Multe dintre ele fac parte din comunităţile de flori sălbatice de primăvară care atrag turişti din toată Australia şi din întreaga lume", a spus Bob Makinson, un botanist specializat în conservare.
 
„Dacă se stabileşte acolo, este posibil să asistăm la o creştere mare a numărului de specii gazdă şi a numărului de specii native ameninţate cu declinul sau dispariţia. Acesta ar putea fi un dezastru biologic".
 
Ciupercii îi place în mod special umiditatea şi vegetaţia proaspătă, astfel că se dezvoltă în noile creşteri după ploaie sau după un incendiu, ceea ce înseamnă că condiţiile umede din estul ţării au oferit mediul perfect.
 
Planul naţional de acţiune a fost finalizat în 2020, dar nu a fost adoptat în mod oficial de către guverne.
 
În timp ce unele agenţii şi cercetători sunt activi în mod eroic în acest sens, eforturile lor trebuie să fie extinse, cusute împreună şi să beneficieze de resurse mai bune", a declarat Makinson.
 
James Trezise, director de conservare la Invasive Species Council, a declarat că rugina mirtului duce la o "extincţie tăcută" în rândul diversităţii plantelor din Australia.
 
„Este clar că sistemul de abordare a acestei ameninţări majore la adresa mediului nu funcţionează", a spus el. „Australia are deja titlul ruşinos de lider mondial în ceea ce priveşte dispariţia mamiferelor. Dacă nu ne consolidăm sistemele de reducere a ameninţărilor şi de biosecuritate, s-ar putea să ne trezim ca lider mondial şi în ceea ce priveşte dispariţia plantelor”.
 
Ministrul federal al mediului, Tanya Plibersek, a fost de acord că este nevoie de un răspuns coordonat şi a declarat că guvernul lucrează la punerea în aplicare a unui plan de acţiune naţional.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici