O ciupercă parazită transformă furnicile în "zombi”

  • O ciupercă parazită transformă furnicile în "zombi”.
  • Ciuperca pare desprinsă dintr-un film de groază: Organismul deturnează corpul şi creierul furnicii sale gazdă, controlând-o mental pentru a o determina să îşi abandoneze cuibul şi să se urce într-un copac din apropiere.
  • Acolo, furnica infectată îşi încleştează fălcile în jurul unei frunze, atârnând deasupra solului pădurii, şi moare în câteva zile, pe măsură ce ciuperca o digeră.
  • Rupând prin corpul gazdei sale, ciuperca trimite apoi o ploaie de spori pentru a infecta următoarea generaţie de furnici pradă.
Urmărește
1855 afișări
Imaginea articolului O ciupercă parazită transformă furnicile în "zombi”

Sursa foto: Twitter

Categorizate ştiinţific în genul Ophiocordyceps, zeci de specii de ciuperci de furnici ”zombi” populează globul, inclusiv Florida, Brazilia şi Japonia. Oamenii de ştiinţă suspectează că fiecare dintre zecile de specii de furnici afectate are propria tulpină specializată de Ophiocordyceps.
 
Până în prezent, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama de mecanismul molecular al interacţiunii parazitare dintre ciupercă şi furnică, care stă la baza manipulării comportamentale, potrivit unui studiu din 2020. Cu toate acestea, modul exact în care aceşti paraziţi acţionează în mod sistematic este puţin înţeles.
 
Acum, oamenii de ştiinţă au dezvăluit că ciuperca care atacă furnicile este infectată cu propriii paraziţi fungici, care ar putea contribui la menţinerea sub control a zombificării furnicilor, potrivit unui nou studiu, potrivit CNN.

Ciuperca misterioasă

Dr. João Araújo, curator asistent de micologie la Grădina Botanică din New York, a făcut drumeţii prin pădurile tropicale în căutarea furnicilor ”zombi” timp de mai bine de un deceniu. De-a lungul anilor, a tot observat ceva ciudat: o ciupercă albă şi pufoasă care creştea deasupra ciupercii furnicilor ”zombi”.
 
Alţi oameni de ştiinţă au observat această ciupercă misterioasă timp de decenii, dar Araújo şi colegii săi au decis să devină primii oameni de ştiinţă care au cercetat sistematic această problemă, concentrându-se asupra unei tulpini de furnici ”zombi” din Florida. Cercetătorii au descris structura fizică a ciupercilor care cresc deasupra ciupercii furnicilor ”zombi” şi au secvenţiat ADN-ul acestora într-un studiu publicat pe 9 noiembrie în revista Persoonia.
 
Astfel, echipa a descoperit două noi genuri de ciuperci necunoscute până acum de ştiinţă.
 
Ne-am dat seama că existau două specii diferite de ciuperci, specii noi de ciuperci, care infectau o specie de ciupercă de furnică zombi din Florida", a declarat Araújo, autorul principal al studiului.
 
Una dintre noile ciuperci, Niveomyces coronatus, este responsabilă pentru stratul alb şi pufos de pe ciuperca furnicii ”zombi”, o componentă a numelui său ("niveo") provine din latină pentru "zăpadă". Cea de-a doua ciupercă nouă, Torrubiellomyces zombiae, este mai greu de observat. Micile pete negre "arată ca nişte purici", potrivit lui Araújo.
 
Ciupercile care atacă ciuperca furnicilor ”zombi” nu îşi zombifică, la rândul lor, gazda, dar se hrănesc cu ţesuturile acesteia şi par să îi provoace daune. „De fiecare dată când vedem aceste noi genuri pe care le-am descris crescând pe ciupercă, ciuperca pare destul de bătută, într-adevăr consumată de această altă ciupercă", a spus Araújo.
 
În unele cazuri, aceasta castrează mai întâi Ophiocordyceps (ciuperca care face zombi), astfel încât nu mai poate trage sporii, iar apoi creşte şi apoi consumă întreaga ciupercă". Deoarece Niveomyces şi Torrubiellomyces sunt atât de noi pentru ştiinţă, nu este încă clar cât de mult efect au asupra populaţiilor de ciuperci de furnici ”zombi” în general.
 
Aceste noi genuri sunt primii paraziţi descrişi oficial ca infectând ciuperca furnicilor ”zombi”, dar cercetătorii suspectează că ar putea exista şi alţii. „Cred că este mai frecventă decât ştim noi. Parazitismul este un fel de stil de viaţă super lucrativ", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Charissa de Bekker, profesor asistent la Universitatea Utrecht din Olanda. „S-ar putea să fie cel mai dominant stil de viaţă de pe planetă".
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici