- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (06.09.2007, 14:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O coliziune între doi asteroizi uriaşi ar putea sta la originea dispariţiei dinozaurilor
Cercetătorii cred că dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, a fost provocată de o coliziune între două roci uriaşe, care s-a produs în centura de asteroizi cu 100 de milioane de ani înainte, potrivit unui studiu publicat joi în revista Nature, transmite AFP.
Urmărește
42 afișări
O coliziune între doi asteroizi uriaşi ar putea sta la originea dispariţiei dinozaurilor
În urma coliziunii, din cei doi asteroizi, fiecare cu un diametru de câteva zeci de kilometri, s-au desprins numeroase fragmente, iar unul dintre acestea a căzut pe Pământ, în urmă cu 65 de milioane de ani, provocând o schimbare bruscă de climă şi, totodată, dispariţia dinozaurilor.
Dispariţia dinozaurilor este, în general, explicată prin căderea unei bucăţi de cometă sau de meteorit în zona craterului Chicxulub, cu un diametru de 180 de kilometri, situat în Mexic. Alte fragmente desprinse din meteoriţi ar fi ajuns pe Lună, Venus şi Marte, mai spun autorii acestui studiu, cercetătorii William Bottke, David Vokrouhlicky şi David Nesvorny, de la Institutul de cercetări din Colorado şi Universitatea Charles din Praga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
Specialiştii au pus la punct un sistem de simulare pe calculator pentru a explica originea acestei coliziuni, după ce au studiat un asteroid numit (298) Baptistina, care se află pe aceeaşi orbită cu un grup de roci mai mici. Cercetătorii au stabilit că aceste elemente diferite provin din acelaşi asteroid uriaş, care a avut un diametru de 170 de kilometri. În urmă cu 160 de milioane de ani, acest asteroid s-a lovit de un altul, cu un diametru de aproximativ 60 de kilometri, iar din cei doi asteroizi s-au desprins numeroase fragmente, dintre care unele cu diametrul de peste zece kilometri.
În urmă cu 65 de milioane de ani, unul dintre aceste fragmnente a lovit Pământul, formând craterul Chicxulub şi ridicând nori de praf, care au provocat apariţia unei ierni lungi, căreia nu i-au supravieţuit unele specii, printre care şi dinozaurii.
Cercetătorii au constatat că printre sedimentele descoperite în crater se numără urme de condrit carbonat, un mineral existent numai în compoziţia unor meteoriţi. Cercetătorii cred, de asemenea, că există peste 90% probabilităţi ca fragmentul de meteorit să provină din familia Baptistina.
Există, de asemenea, probabilitatea ca un asteroid din aceeaşi familie să fi lovit Luna, în urmă cu 108 milioane de ani, formând craterul Tycho, cu diametrul de 85 de kilometri.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 08:51
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”