O cometă exotică de culoare verde, care nu a mai fost văzută din epoca de piatră, va apărea pe cer săptămâna viitoare

  • O cometă exotică de culoare verde, care nu a mai trecut pe lângă Pământ de pe vremea neanderthalienilor, a reapărut pe cer, pregătită pentru cea mai mare apropiere de planetă săptămâna viitoare.
  • Cometa C/2022 E3, care orbitează în jurul Soarelui la fiecare 50.000 de ani, va fi cel mai aproape de noi miercurea şi joia viitoare
Urmărește
2674 afișări
Imaginea articolului O cometă exotică de culoare verde, care nu a mai fost văzută din epoca de piatră, va apărea pe cer săptămâna viitoare

Sursa foto: Twitter

Descoperită în martie anul trecut de astronomii de la Zwicky Transient Facility din cadrul Observatorului Palomar din California, s-a calculat că cometa C/2022 E3 (ZTF) orbitează în jurul Soarelui la fiecare 50.000 de ani, ceea ce înseamnă că ultima dată a trecut pe lângă planeta noastră în epoca de piatră.
 
Cometa, care provine din norul Oort de la marginea sistemului solar, se va apropia cel mai mult de Pământ miercuri şi joi, săptămâna viitoare, când va trece pe lângă planetă la o distanţă de 2,5 minute-lumină, adică la doar 27 de milioane mile (43 milioane de kilometri), potrivit The Guardian.
 
Cometele sunt sfere de praf şi gheaţă primordială care se învârt în jurul Soarelui pe orbite eliptice gigantice. Pe măsură ce se apropie de Soare, corpurile se încălzesc, transformând gheaţa de la suprafaţă în gaz şi dislocând praful. Împreună, acest lucru creează norul sau coma care înconjoară nucleul dur al cometei şi coada plină de praf care se întinde în spatele ei.
 
Imaginile deja realizate ale cometei C/2022 E3 dezvăluie o strălucire subtilă de culoare verde, despre care se crede că provine din prezenţa carbonului diatomic, perechi de atomi de carbon care sunt legaţi între ei, în capul cometei. Molecula emite lumină verde atunci când este excitată de razele ultraviolete din radiaţia solară.
 
Astronomii înarmaţi cu telescoape au surprins imagini uimitoare ale cometei în ultima lună, arătând capul corpului, coada de praf şi coada ionică mai lungă şi mai subţire.
 
Dar mingea cosmică de gheaţă a devenit recent suficient de strălucitoare pentru a fi văzută cu ochiul liber, cel puţin în zonele rurale foarte întunecate, cu poluare luminoasă minimă.
 
De la jumătatea lunii ianuarie, cometa a fost mai uşor de observat cu un telescop sau cu un binoclu. Ea este vizibilă în emisfera nordică, dacă norii permit acest lucru, pe măsură ce cerul se întunecă seara, sub şi la stânga mânerului constelaţiei Plugului.
 
Se îndreaptă spre un survol al stelei polare, cea mai strălucitoare stea din Ursa Minor, săptămâna viitoare.
 
Fereastra de observare a cometei nu rămâne deschisă mult timp. În timp ce cele mai bune privelişti pot fi obţinute în jurul datei de 1 şi 2 februarie, până la mijlocul lunii cometa se va întuneca din nou şi va dispărea din peisaj, pe măsură ce se va îndrepta înapoi în sistemul solar în călătoria de întoarcere către norul Oort.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici