- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (28.02.2014, 18:06)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O companie britanică vrea să readucă la viaţă dirijabilul
O companie britanică a prezentat, vineri, un prototip de dirijabil, descris ca fiind "cea mai lungă aeronavă din lume", pe care speră să o lanseze în acest an, la aproape un secol după epoca de aur a zepelinelor şi a altor aerostate.
Urmărește
190 afișări
O companie britanică vrea să readucă la viaţă dirijabilul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest uriaş al aerului, denumit HAV304, nu atinge dimensiunile impresionante ale zepelinelor germane din anii 1920 şi 1930, dar este, cu ai lui 91 de metri, mai lung decât oricare avion din zilele noastre.
Chiar dacă seamănă foarte mult, aparatul nu este chiar un aerostat, întrucât este mai greu decât aerul, fapt care are totuşi avantajul de a nu mobiliza zeci de membri ai echipajului în momentul aterizării.
Tehnologiile împrumutate din aviaţie permit coborârea aparatului pe sol, comandat de la distanţă, chiar fără niciun om la bord.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
-
Avertisment Salvamont: muntele e un loc minunat, dar nu un podium de modă, nu fiţi iresponsabili
-
Avionul Azerbaijan Airlines prăbuşit în Kazahstan: Acuzaţii de doborâre cu rachetă rusească dar Kremlinul refuză să mai ofere informaţii
Constructorii laudă calităţile ecologice ale prototipului, care este capabil să se menţină în aer până la trei săptămâni consecutive. "Este cu 70% mai ecologic decât un avion de tip cargo", a precizat Bruce Dickinson, solistul trupei rock Iron Maiden, care a investit în acest proiect.
Asamblat în Anglia, în celebrele ateliere din Cardington, de unde erau lansate "aeronavele" britanice la începutul secolului trecut, HAV304 a fost conceput iniţial pentru armata americană cu scopul de a efectua misiuni de supraveghere.
Armata americană a realizat un zbor de testare secret în august 2012 în statul New Jersey, la baza Lakehurst, în acelaşi loc în care a avut loc, pe 6 mai 1937, celebrul accident al lui LZ 129 Hindeburg, cel mai mare dirijabil comercial din lume, creat de Luftwaffe, în urma căruia au murit 35 de persoane.
Însă reducerile bugetare i-au determinat pe militarii americani să abandoneze acest proiect. Dirijabilul s-a întors în Marea Britanie, unde compania HybridAirVehicles (HAV) intenţionează să îl lanseze până la sfârşitul anului.
Pe termen lung, aparatul, alcătuit din două sau trei compartimente umplute cu heliu, în funcţie de necesităţi, va putea fi utilizat în misiuni de supraveghere, în comunicaţii, în transportul de mărfuri şi chiar pentru transportul de pasageri.
Compania HAV consideră că în prezent există o piaţă mondială pe care ar putea să lanseze între 600 şi 1.000 de astfel de dirijabile.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 16:08
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online