O copertă originală a unei reviste cu Tintin din 1942, scoasă la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

O copertă originală a benzii desenate "L'Étoile mystérieuse", realizată de Hergé în 1942 şi estimată la 2,5 milioane de euro, va fi pusă în vânzare sâmbătă, la târgul de artă şi antichităţi Brafa din Bruxelles, confirmând valoarea acestui gen artistic pe piaţa de profil.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului O copertă originală a unei reviste cu Tintin din 1942, scoasă la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

O copertă originală a unei reviste cu Tintin din 1942, scoasă la vânzare pentru 2,5 mil. de euro

"L'Étoile mystérieuse" prezintă cea de-a zecea aventură a faimosului personaj de benzi desenate Tintin şi a câinelui său, Milou.

"În urmă cu 25 de ani, când mergeaţi la un autor de benzi desenate, precum Tardi, pentru a cumpăra un desen, se uita la dumneavoastră şi spunea «Pe cine interesează asta?»", a declarat Alain Huberty, cofondator al galeriei Petits Papiers-Huberty-Breyne din Bruxelles, al cărei stand în cadrul Brafa găzduieşte exclusiv autori ai "celei de-a noua arte".

Coperta "L'Étoile mystérieuse" este una dintre cele cinci originale ale "părintelui" lui Tintin care se află în posesia unor colecţionari particulari şi nu a fundaţiei care administrează opera desenatorului belgian Hergé, de la moartea sa, din 1983, potrivit lui Huberty.

În anii 1980, unii negustori de artă au început să cumpere planşe care erau apoi revândute prin intermediul unor librării specializate. Casele de licitaţii au preluat rapid ideea, ceea ce a făcut ca preţurile să crească, a întărit interesul publicului şi, în cele din urmă, i-a consacrat pe autorii benzilor desenate ca artişti cu drepturi depline.

Pentru colecţionari, care au devansat muzeele, Hergé a fost un precursor, urmat de alte nume mari ale şcolii franco-belgiene de autori de benzi desenate, precum Franquin (Spirou, Gaston Lagaffe), Peyo (Ştrumpfii/ Les Schtroumpfs) şi Jacques Martin (Alix), apoi de generaţia lui Schuiten, Moebius şi Tardi.

"Valoarea unui desen este dată de nume, dar şi de calitate. Un exemplar excepţional poate obţine, de asemenea, preţuri excepţionale, după cum a demonstrat-o coperta lui Tintin", a mai spus Huberty.

În luna mai 2014, o pagină dublă realizată în cerneală de Hergé pentru a fi folosită ca pagini de gardă ale albumelor cu Tintin publicate între 1937 şi 1958, prezentându-l pe celebrul reporter şi pe câinele său, Milou, în 34 de situaţii diferite, a fost vândută pentru 2,65 de milioane de euro la o licitaţie organizată la Paris de casa Artcurial, stabilind un nou record mondial pentru o lucrare de benzi desenate.

"Nu ne-am fi imaginat astfel de sume în urmă cu cinci ani", a declarat Alain Huberty, care a amintit că operele celor mai bine cotaţi artişti contemporani se vând cu "sute de milioane de dolari".

Dar "nu totul valorează sute de mii de euro", a mai spus Huberty, care avertizează asupra riscului unei "bule" în cazul autorilor de mâna a doua, dar nu şi în cazul capodoperelor "maeştrilor".

Atracţia pentru benzi desenate a atins şi Statele Unite ale Americii, unde autorii de "comics" sunt căutaţi de colecţionari, ceea ce nu este valabil în cazul autorilor japonezi de manga.

Unii artişti, precum belgianul Philippe Geluck, împing acest demers şi mai departe, prin realizarea de lucrări originale, vândute direct prin intermediul galeriilor de artă. O pânză care înfăţişează "Pisica" (Le Chat, n.r.) exclamând "Nous sommes une grande famille" (Suntem o mare familie, n.r.), înconjurată de personajul din "Ţipătul" lui Munch, personajele Dupont-Dupond, de una dintre "Domnişoarele din Avignon" ale lui Picasso şi de un personaj creat de Keith Haring, este, astfel, scoasă la vânzare de aceeaşi galerie, cu un preţ de pornire de 21.000 de euro.

Târgul de artă şi antichităţi Brafa are loc la Bruxelles în perioada 24 ianuarie - 1 februarie. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul evenimentului, www.brafa.be.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici