VIDEO  O erupţie solară uluitoare a provocat întreruperi radio în Pacificul de Sud. Activitatea Soarelui ar putea ajunge la un alt nivel maxim în 2025

  • O erupţie solară a izbucnit duminică dintr-o pată solară, provocând luni întreruperi radio moderate în zone din Pacificul de Sud de pe Pământ.
  • Erupţiile solare ar putea avea loc mai frecvent şi mai intens, pe măsură ce activitatea Soarelui se îndreaptă spre un maxim aşteptat în 2025.
Urmărește
637 afișări
Imaginea articolului O erupţie solară uluitoare a provocat întreruperi radio în Pacificul de Sud. Activitatea Soarelui ar putea ajunge la un alt nivel maxim în 2025

O erupţie solară uluitoare a provocat întreruperi radio în Pacificul de Sud. Activitatea Soarelui ar putea ajunge la un alt nivel maxim în 2025

O erupţie solară este o explozie şi o erupţie concomitentă de radiaţii de pe suprafaţa Soarelui. Unele erupţii solare declanşează, de asemenea, ejecţii de masă coronală, particule încărcate aruncate de Soare şi care, atunci când ajung pe Pământ, pot întrerupe comunicaţiile şi pot deteriora reţelele electrice sau sateliţii.
 
Erupţia solară de duminică a izbucnit dintr-o pată solară în jurul orei 19.11 EST, potrivit unei postări pe site-ul de socializare Twitter a lui Alex C. Young, heliofizician la Goddard Space Flight Center al Nasa.
 
Erupţia solară a măsurat o intensitate de M5,2 pe scara de intensitate a erupţiilor solare a Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (Noaa). Noaa consideră că erupţiile de clasă M sunt moderate până la puternice, mai puternice decât cele de clasă C, dar nu la fel de puternice ca cele de clasă X, a căror intensitate variază de la puternică, la severă şi la extremă, potrivit Independent.
 
Cea mai puternică erupţie solară observată în 2022 a fost o erupţie X2,2 pe 20 aprilie, în timp ce cea mai puternică erupţie solară înregistrată vreodată a fost o erupţie X28 observată în 2003.
 
Particulele încărcate şi câmpurile magnetice aruncate uneori de Soare în urma unei explozii solare, cunoscute sub numele de ejecţii de masă coronală, pot interacţiona cu câmpul magnetic al Pământului şi pot provoca furtuni geomagnetice. În cele mai blânde cazuri, aceste interacţiuni creează aurorele boreale şi australe, dar pot întrerupe comunicaţiile radio sau chiar avaria sateliţii, direct sau indirect.
 
Pe 4 februarie, o furtună geomagnetică a făcut ca atmosfera Pământului să se umfle suficient de mult pentru a scoate de pe orbită 40 de sateliţi SpaceX, recent lansaţi.
 
Erupţia solară de duminică a trimis particule spre Pământ care au dus la întreruperi temporare de radio deasupra Oceanului Pacific, potrivit Dr. Young.
 
Soarele trece printr-un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani, cu mai puţine erupţii solare şi alte activităţi în timpul minimului solar şi cele mai multe erupţii în timpul maximului solar. În prezent, Soarele se pregăteşte pentru un alt maxim solar, care ar trebui să aibă loc în 2025.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici