O explozie spaţială remarcabilă a fost identificată ca fiind o coliziune între stele cu o gaură neagră

  • O explozie astronomică "remarcabilă" ar fi fost declanşată de coliziunea unor stele cu o gaură neagră, au declarat oamenii de ştiinţă.
  • Evenimentul, o explozie de raze gamma, a fost detectat de un telescop spaţial şi de un observator NASA.
Urmărește
749 afișări
Imaginea articolului O explozie spaţială remarcabilă a fost identificată ca fiind o coliziune între stele cu o gaură neagră

Sursa foto: NASA

O echipă de oameni de ştiinţă, inclusiv fizicieni de la Universitatea din Leicester, a descris explozia de un minut ca fiind un eveniment cosmic rar.
 
Aceştia au declarat că speră ca cercetările lor să ajute la studierea unor evenimente viitoare.
 
Exploziile de raze gamma sunt cele mai puternice explozii cunoscute în Univers, potrivit BBC.
 
Această explozie particulară, provenită dintr-o galaxie din apropiere, a fost detectată în decembrie 2021.
 
Oamenii de ştiinţă au declarat că explozia, numită GRB 211211A, a fost relativ lungă, cu mai multă lumină infraroşie decât s-ar aştepta să vadă în mod normal.
 
Cercetările lor sugerează că lumina provenea de la o kilonovă, un eveniment astral, despre care se crede că este generat de coliziunea dintre stelele neutronice şi o gaură neagră.
 
Echipa de cercetare a fost condusă de Jillian Rastinejad de la Universitatea Northwestern din SUA.
 
Aceasta a inclus experţi de la universităţile din Birmingham şi Leicester, precum şi de la Universitatea Radboud din Olanda.

Explozia produce metale preţioase

Cercetătorii au declarat că ei cred că explozia a produs elemente precum aurul şi platina.
 
Dr. Matt Nicholl, profesor asociat la Universitatea din Birmingham, a declarat că cercetarea a susţinut ideea că astfel de kilonove "sunt principalele fabrici de aur din Univers".
 
Dr. Gavin Lamb, cercetător post-doctoral la Universitatea din Leicester, a declarat că în urma exploziei s-a observat un exces de lumină infraroşie de la aproximativ o zi după explozie.
 
Dr. Benjamin Gompertz, profesor asistent la Universitatea din Birmingham, a adăugat că cercetarea are implicaţii interesante pentru cercetările viitoare.
 
El a spus: „Aceasta a fost o [explozie de raze gamma] remarcabilă. Nu ne aşteptăm ca fuziunile să dureze mai mult de aproximativ două secunde. Cumva, aceasta a alimentat un jet timp de aproape un minut întreg".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici