- Home
- Life-Inedit
- MOSCOVA, (21.07.2014, 22:08)
- Teodora Nicolau
O expoziţie organizată la Moscova marchează centenarul lui Iuri Andropov, fostul şef al KGB
O expoziţie vernisată la Moscova şi o serie de filme difuzate la televiziunea din Rusia au marcat 100 de ani de la naşterea lui Iuri Andropov, fost şef al KGB şi secretar general al Partidului comunist al Uniunii sovietice, un persecutor de temut al disidenţilor, dar admirat de Putin.
Urmărește
128 afișări
O expoziţie organizată la Moscova marchează centenarul lui Iuri Andropov, fostul şef al KGB (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Totodată, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a subliniat, într-un mesaj rostit cu prilejul vernisării expoziţiei, calităţile acestui "conducător al Partidului (comunist, n.r.) şi al statului, un om talentat, înzestrat cu capacităţi uriaşe", care a fost secretar general al Partidului comunist al Uniunii sovietice din noiembrie 1982 până la moartea sa, în februarie 1984.
Cu toate acestea, expoziţia nu pune în discuţie rolul activ jucat de Andropov în persecutarea disidenţilor, liderul sovietic rămânând în memoria occidentalilor pentru faptul de a fi trimis în aziluri psihiatrice oponenţi ai regimului precum Natalia Gorbanevskaia, Leonid Pliuci şi generalul Petro Grigorenko, dar şi pentru deportarea în gulag a intelectualilor, precum poetul Iuri Galanskov, mort la vârsta de 33 de ani într-un lagăr de muncă.
Expoziţia, deschisă până în luna august, prezintă doar documente oficiale, fără niciun comentariu, iar pereţii sunt împodobiţi cu citate ale lui Andropov în care sunt denunţate "serviciile secrete imperialiste" şi "operaţiunile subversive", care proiectează vizitatorii în atmosfera propagandei sovietice din timpul Războiului Rece.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Care sunt opțiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Putin se bazează pe marile puteri din Est, cu China în frunte
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
-
Incendiile din LA. Autorităţile anunţă că 13 persoane sunt dispărute şi 22 au fost arestate
-
Alegeri în Germania: Extrema dreaptă creşte în sondaje. Cum stă partidul cancelarului Scholz
O parte importantă a expoziţiei este consacrată rolului acestuia ca ambasador al URSS-ului în Ungaria în înăbuşirea revoltei anticomuniste din Budapesta, în anul 1956, când tancurile sovietice au invadat capitala Ungariei.
Secţiunea cea mai interesantă a expoziţiei se referă la perioada în care Andropov a condus KGB-ul, poliţia secretă sovietică, între 1967 şi 1982, pe când la putere se afla Leonid Brejnev.
Rapoarte adresate de Iuri Andropov Biroului politic (Politburo) al Comitetului central al Partidului comunist din URSS precizează modul detaliat în care erau supravegheaţi scriitorul Aleksandr Soljeniţîn, autorul "Arhipelagului gulag", şi academicianul Andrei Saharov, din cauza "activităţilor antisovietice".
Alături de documentele oficiale, expoziţia mai propune spre vizitare un disc al grupului de jazz american Texas Jazz Lab band, care confirmă reputaţia de amator de muzică jazz a lui Andropov, pe de altă parte, un mare adversar al Occidentului şi al "valorilor sale decadente" şi al modului de viaţă occidental.
Centenarul lui Iuri Andropov a fost marcat, de asemenea, de transmiterea unor filme pe posturile de televiziune din Rusia, dedicate memoriei sale, din care se desprinde imaginea unui conducător aproape ideal, fin diplomat, modest, apropiat de intelectuali, poet în timpul liber şi promotor al reformelor.
"(Andropov, n.r.) a fost un politruc sovietic tipic, care a încălcat drepturile omului. Andropov s-a aflat în fruntea organizaţiei care a persecutat cele mai remarcabile personalităţi din ţara noastră", a afirmat, pe de altă parte, istoricul Nikita Petrov, membru al ONG-ului disident Memorial.
Omagiul oficial adus lui Andropov se înscrie în cadrul reabilitării trecutului sovietic iniţiat de Vladimir Putin, care s-a accentuat vizibil în ultimii ani.
Citește pe alephnews.ro: „Smell-o-vision”: Sony introduce „mirosul” în jocurile video pe PlayStation. Ce noutăți a adus Nvidia la CES 2025
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe