Prima pagină » Life-Inedit » Creierul asimilează informaţiile mult mai rapid când învăţăm ce ne place

Creierul asimilează informaţiile mult mai rapid când învăţăm ce ne place

Creierul asimilează informaţiile mult mai rapid când învăţăm ce ne place
Maria Magla
29 oct. 2020, 14:54, Life-Inedit

Cui nu-i place să se uite la un peisaj frumos? Sau la un apus? Studiile îţi spun că aprecierea frumuseţii inhibă comportamentul motor şi favorizează învăţarea. Adică? Nu vrei să faci, vrei să înveţi. Deci, dacă un peisaj te lasă mască, acum ştii de ce. În plus, emoţiile pe care le simţi când te uiţi la ceva plăcut estetic, joacă un rol crucial în modul în care dobândeşti cunoştinţe noi şi în care te adaptezi la mediul înconjurător.

Iată ce spune Luiza, studentă :”Am observat că reţin mult mai bine şi mult mai repede. Am observat că nu trebuie să depun la fel de mult efort ca să reţin informaţie, comparativ cu subiecte care nu mă interesează. Când deschid caietul şi încerc să învăţ pentru un subiect care nu e la fel de interesant, încerc să fac informaţia să iasă în evidenţă. Încerc să sublinez anumite informaţii, folosesc creioane colorate.Am observat  că atunci când iau notiţe, sunt aranjate şi uşor de citit MUSCĂ şi pagina arată frumos, îmi este mult mai uşor să reţin informaţia”.

Diana Miron, psihoterapuet, a declarat:”Ceva plăcut este o sursă de dopamină. Dopamina are şi rolul de a provoca plăcere, de a regla starea de spirit. Are rol şi în abilitatea de a învăţa. Are rolul de a consolida un comportament care a fost asociat în trecut cu o experienţă pozitivă.Este ştiut faptul că se memorează  mult mai uşor ceva care  este despre un subiect care-mi place, care mă interesează. Atunci când văd ceva frumos, când îmi place ceva, se produce dopamină, şi dopamina ne face pe noi în clipa aceea să ne focusăm, să ne concentrăm.Nu doar ea”

Ştii momentul acela când ai ţinut mult timp dietă şi te recompensezi cu o ciocolată? Acelaşi efect de recompensă îl are asupra creierului şi aprecierea estetică. Asta facilitează procesele de învăţare. Dar cum găseşti frumosul în tot ce faci?

 

”A plasa o acţiune într- un context mai larg ce pleacă de la o cauză şi duce la un efect dă un sens lucrului pe care îl fac. 1Eu trebuie să înfiletez un şurub şi atât şi nu înţeleg de ce o fac şi la ce va ajuta şi la ce îmi serveşte mie şi nu mă plasez într-un context mai larg, o să fiu toată viaţa nefericit, pentru că, ghici ce, trebuie să înfiletez un şurub în fiecare zi timp de 8 ore, deci practic, includerea mea într-un scop mai mare decât scopul momentului, acela de a înfileta şurubul”, a spus Diana Miron.