FOTO/VIDEO O fermă din Hong Kong foloseşte peşti şi lumini albastre pentru a creşte busuioc cu frunze de mărimea feţei umane

  • Hong Kong are mai mulţi zgârie-nori decât orice alt oraş, aşa că nu este surprinzător faptul că doar 0,6% din terenul său este cultivat.
  • În prezent, oraşul produce mai puţin de 2% din legumele proaspete consumate în oraş, dar un start-up din domeniul agrotehnic vrea să schimbe această situaţie.
  • Într-un depozit industrial de 20.000 de metri pătraţi din cartierul Tai Po din Hong Kong, Farm66 cultivă plante pe rafturi stivuite sub lumini LED.
  • Mediul controlat permite companiei să dirijeze forma şi dimensiunea plantelor.
Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului FOTO/VIDEO O fermă din Hong Kong foloseşte peşti şi lumini albastre pentru a creşte busuioc cu frunze de mărimea feţei umane

Sursa foto: Twitter

Protejată de dăunători şi de poluare, această fermă de interior nu foloseşte pământ, ci doar un minim de apă, spune Gordon Tam, cofondator şi director executiv al Farm66. 
 
Utilizând eficient spaţiul limitat, fermele de interior din zonele urbane ar putea contribui la reducerea emisiilor de carbon legate de transport şi la îmbunătăţirea securităţii alimentare în oraşele care se bazează pe importuri, spune Tam, o problemă care a fost pusă în centrul atenţiei atunci când rafturile supermarketurilor s-au golit în timpul pandemiei.
 
Până în prezent, compania a strâns mai mult de 4 milioane de dolari în cadrul finanţării de serie A, spune Tam, printre finanţatori numărându-se Alibaba Entrepreneurs Fund şi acceleratorul de startup-uri ParticleX.
 
Acum, Tam caută să extindă producţia tehnologiei sale de agricultură inteligentă, precum şi să exploreze modalităţi de a cultiva culturi în medii extreme, inclusiv în spaţiul cosmic, potrivit CNN.

Cum funcţionează start-up-ul

Înfiinţată în 2013, Farm66 a fost un pionier timpuriu al agriculturii verticale.
 
În sistemul său patentat de acvacultură, acvariile de peşti sunt plasate sub rafturi pline cu ierburi şi legume cu frunze verzi. Plantele filtrează apa pentru crapii care trăiesc în acvarii, iar peştii sunt hrăniţi cu resturi, legume imperfecte care nu pot fi vândute. Deşeurile de peşte asigură un îngrăşământ natural pentru plante, diferenţiind sistemul Farm 66 de sistemele hidroponice, care folosesc de obicei îngrăşăminte chimice, spune Tam.
 
Senzorii inteligenţi monitorizează condiţiile de mediu, inclusiv temperatura şi umiditatea, iar LED-urile care iluminează rafturile folosesc diferite lungimi de undă de lumină pentru a controla creşterea plantelor.
 
O lumină albastră poate creşte dimensiunea frunzei", spune Tam. „Lumina roşie face ca frunza să fie mai mică, dar tulpina va fi mai înaltă".
 
Pentru unele plante, cum ar fi salata, o frunză mare este de dorit, în timp ce pentru roşii sau căpşuni, frunzele mai mici ajută la direcţionarea mai multă energie şi nutrienţi în fructe, spune Tam. 
 
Compania a experimentat cu diferite condiţii de creştere pentru a produce o varietate de dimensiuni ale plantelor, inclusiv un lot de busuioc cu frunze atât de mari încât ar putea acoperi faţa unei persoane.

De la limitele oraşului la spaţiul cosmic

Farm66 funcţionează în prezent la mai puţin de 30% din capacitatea sa, producând în jur de două tone de legume pe lună, pe care le livrează către o mână de supermarketuri şi hoteluri, spune Tam.
 
Costurile ridicate de instalare pentru fermele verticale de interior reprezintă încă o barieră, spune el, ceea ce face dificilă obţinerea unui profit. Tam a refuzat să împărtăşească veniturile companiei, dar a spus că mai puţin de o treime provin din vânzarea de legume. În schimb, compania îşi mută atenţia pe cercetare şi inovare şi dezvoltă modalităţi de a face agricultura de interior mai accesibilă.
 
Compania a dezvoltat prototipuri de roboţi pentru a ajuta la automatizarea unor sarcini precum recoltarea şi plantarea, despre care Tam spune că vor intra în producţia de masă în cursul acestui an. Prin stabilirea de parteneriate cu fabrici din China continentală pentru a fabrica roboţii la scară largă, Tam crede că poate reduce costurile pentru viitorii fermieri urbani.
 
Alte inovaţii ale Farm66 includ miniferme pentru case, şcoli şi întreprinderi, care au senzori pentru a monitoriza şi automatiza îngrijirea plantelor.
 
Dar cea mai îndrăzneaţă viziune a lui Tam este o adevărată lovitură lunară. El a proiectat tunelul verde al viitorului, un sistem hidroponic rotativ conceptual pentru medii cu gravitaţie zero, şi adaptează tehnologia de agricultură de interior pentru a cultiva plante în spaţiu.
 
Fie pe Pământ, fie în spaţiu, Tam speră ca agricultura de interior să înflorească şi să producă "legume sigure şi de înaltă calitate pentru următoarea generaţie".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici