- Home
- Life-Inedit
- (17.04.2023, 16:03)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O lucrare creată de inteligenţa artificială a câştigat un concurs important de fotografie. Artistul a refuzat premiul
- Câştigătorul unui important premiu de fotografie a refuzat premiul după ce a dezvăluit că lucrarea sa era, de fapt, o creaţie a inteligenţei artificiale.
- Lucrarea artistului german Boris Eldagsen, intitulată "Pseudomnesia: The Electrician", a câştigat la categoria creaţie deschisă la ediţia de săptămâna trecută a Sony World Photography Award.
Urmărește
5810 afișări
Sursa foto: Twitter
El a declarat că a folosit imaginea pentru a testa competiţia şi pentru a crea o discuţie despre viitorul fotografiei.
Organizatorii premiului au declarat că Eldagsen i-a indus în eroare cu privire la gradul de inteligenţă artificială care ar fi fost implicat.
Într-o declaraţie împărtăşită pe site-ul său, Eldagsen a recunoscut că a fost o "maimuţă obraznică", mulţumind juriului pentru că "a selectat imaginea mea şi a făcut din acest concurs un moment istoric", întrebând în acelaşi timp dacă vreunul dintre ei "ştia sau bănuia că a fost generată de inteligenţa artificială".
„Imaginile AI şi fotografia nu ar trebui să concureze între ele pentru un premiu ca acesta", a continuat el. „Sunt entităţi diferite. IA nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul".
Imaginea în cauză prezenta un portret alb-negru a două femei din generaţii diferite.
Dar, după cum a subliniat Eldagsen în declaraţia sa: „Ceva în legătură cu acest lucru nu pare corect, nu-i aşa?". Acel ceva, bineînţeles, fiind faptul că nu este deloc o fotografie reală - ci o imagine produsă sintetic.
Utilizarea inteligenţei artificiale în toate domeniile, de la scrierea de cântece şi eseuri, până la maşini fără şofer, terapeuţi de chat şi dezvoltarea medicinei, a fost dezbătută pe larg în ultimele luni; acum, utilitatea acesteia în domeniul fotografiei a fost pusă în evidenţă, potrivit BBC.
Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Fotografiei a declarat că, în timpul discuţiilor cu artistul, înainte de a fi anunţat ca fiind câştigător, acesta a confirmat că lucrarea este o "co-creare" a imaginii sale cu ajutorul AI.
El a remarcat interesul său pentru "posibilităţile creative ale generatoarelor de inteligenţă artificială", au adăugat ei, în timp ce "a subliniat că imaginea se bazează în mare măsură pe bogăţia sa de cunoştinţe fotografice".
„Categoria creativă a concursului deschis salută diverse abordări experimentale ale realizării de imagini, de la cianotipuri şi rayografii până la practici digitale de ultimă oră", au spus ei.
„Ca atare, în urma corespondenţei noastre cu Boris şi a garanţiilor pe care le-a oferit, am considerat că lucrarea sa îndeplineşte criteriile pentru această categorie şi am susţinut participarea sa. În plus, aşteptam cu nerăbdare să ne angajăm într-o discuţie mai aprofundată pe această temă şi am salutat dorinţa de dialog a lui Boris, pregătind întrebări pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri dedicată cu el pentru site-ul nostru”.
Aceştia au continuat: „Întrucât a decis acum să refuze premiul, am suspendat activităţile noastre cu el şi, în conformitate cu dorinţa sa, l-am eliminat din competiţie”.
Aceştia au declarat că recunosc "importanţa acestui subiect [IA] şi impactul său asupra creării de imagini în prezent", dar au subliniat că premiile "au fost întotdeauna şi vor continua să fie o platformă de promovare a excelenţei şi abilităţilor fotografilor şi artiştilor care lucrează în acest mediu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe