O „mini-lună” intră pe orbita Pământului. Va rămâne aici până în noiembrie

Asteroidul 2024 PT5 va fi capturat temporar de gravitaţia Pământului şi va orbita planeta până în noiembrie, dar nu va putea fi văzut cu ochiul liber sau cu telescoape obişnuite.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului O „mini-lună” intră pe orbita Pământului. Va rămâne aici până în noiembrie

O „mini-lună” intră pe orbita Pământului. Va rămâne aici până în noiembrie

Pământul urmează să fie gazda unei noi „mini-luni”. Un asteroid descoperit recent, numit 2024 PT5, va fi capturat temporar de gravitaţia planetei. Potrivit astronomilor spanioli care au anunţat iniţial descoperirea, asteroidul, cu o lungime de aproximativ 10 metri, va orbita parţial Pământul pentru o perioadă de aproximativ două luni, scrie NBC News.

Conform estimărilor, asteroidul nu prezintă niciun pericol pentru Pământ.

Carlos de la Fuente Marcos, astronom, a explicat că 2024 PT5 intră în orbita Pământului pe miercuri şi va rămâne până aici până pe 25 noiembrie, fără să completeze o rotaţie întreagă în jurul planetei.

Evenimentele de tip „mini-lună” nu sunt neobişnuite. În 2020, un alt asteroid, 2020 CD3, a fost capturat de gravitaţia Pământului şi a rămas în orbită mai mult de un an. Înainte de acesta, asteroidul 2006 RH120 a orbitat Pământul în perioada iunie 2006 şi septembrie 2007.

Deşi asteroidul 2024 PT5 este prea mic pentru a putea fi observat cu ochiul liber sau chiar cu telescoape obişnuite, cercetătorii intenţionează să-l studieze cu ajutorul observatorului Gran Telescopio Canarias din Insulele Canare. În acest fel s-ar putea culege informaţii preţioase despre compoziţia suprafeţei asteroidului, dar şi despre rotaţia sa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici