O monedă cu zeiţa romană a Lunii descoperită în largul coastelor Israelului

O monedă cu zeiţa romană a Lunii a fost descoperită în largul coastelor Israelului. Datând din timpul domniei împăratului Antoninus cel Pios, se crede că moneda de bronz face parte dintr-o serie de monede cu diferite semne zodiacale.

Urmărește
1417 afișări
Imaginea articolului O monedă cu zeiţa romană a Lunii descoperită în largul coastelor Israelului

FOTO Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Moneda de bronz emisă la Alexandria în anul 146, în timpul domniei împăratului roman Antoninus cel Pios (138-161 d.Hr.), a fost descoperită în Marea Mediterană, în largul oraşului Haifa, a anunţat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA).

"Extrem de bine conservată", potrivit arheologilor israelieni, moneda prezintă pe spate Luna, zeiţa romană a lunii, asociată cu semnul zodiacal al Racului. "Este pentru prima dată când o astfel de monedă a fost descoperită în largul coastelor israeliene", a declarat Jacob Sharvit, directorul departamentului de arheologie marină al IAA.

Moneda antică a fost descoperită în timpul unei campanii de explorare subacvatică desfăşurate de IAA de-a lungul coastei israeliene. Face parte dintr-o mică comoară monetară pierdută în urma scufundării unei nave antice, a declarat arheologul pentru AFP.

Potrivit IAA, moneda făcea parte dintr-o serie de 13 monede reprezentând cele 12 semne zodiacale, precum şi o monedă principală.

"Descoperirea lor completează părţi din puzzle-ul istoric al trecutului ţării", a adăugat Jacob Sharvit. Identificabilă prin diadema ei cu semilună, Luna este mai rar reprezentată pe monedele romane decât Soarele, al cărui cult a fost deosebit de popular în secolul al III-lea.

Moneda avea pe avers efigia stereotipă a lui Antoninus cel Pios. Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, împăratul nu era militar şi nu a luat niciodată parte la bătălii.

"A construit temple, teatre, mausolee magnifice şi a promovat ştiinţa şi filosofia", a declarat IAA.

Domnia sa paşnică este considerată în mod tradiţional epoca de aur a Pax Romana, o perioadă de relativă linişte în Imperiul Roman.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici